Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3907

van Christine Defraigne (MR) d.d. 11 augustus 2009

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Homoseksualiteit - Decriminalisering (in de wereld)

seksuele minderheid
genderidentiteit

Chronologie

11/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/9/2009)
15/9/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3907 d.d. 11 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Begin juli nam het hooggerechtshof van New Delhi een belangrijke beslissing ten gunste van de decriminalisering in India van seksuele betrekkingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht.

De strafbaarstelling van seksuele betrekkingen tussen instemmende personen van hetzelfde geslacht is een schending van het recht op eerbied voor de persoonlijke levenssfeer, op gelijke behandeling en op non-discriminatie, rechten die zijn opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

In 80 landen is homoseksualiteit nog strafbaar en 7 landen spreken er nog altijd de doodstraf voor uit omdat ze het als een misdaad beschouwen. Welke initiatieven kunnen wij nemen opdat die staten de nodige maatregelen zouden nemen om te garanderen dat de seksuele geaardheid of de genderidentiteit in geen enkele omstandigheid de grond is voor strafrechtelijke sancties, dat die overtredingen zouden worden onderzocht en dat de daders verantwoordelijk zouden worden gesteld en gerechtelijk zouden worden vervolgd?

België heeft de verklaring van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties betreffende de mensenrechten, de seksuele geaardheid en de genderidentiteit van 18 december 2008 gesteund : welke verplichtingen vloeien uit deze verklaring voort voor België?

Een tegenverklaring, voorgesteld door Syrië en gesteund door de Arabische wereld, heeft 60 handtekeningen verzameld. Hoe kan met die landen een dialoog worden aangegaan teneinde over deze kwestie een gemeenschappelijke taal en gemeenschappelijke standpunten te vinden?

Antwoord ontvangen op 15 september 2009 :

België hecht veel belang aan de bestrijding van alle vormen van discriminatie, ook die op basis van de seksuele geaardheid. Dat homoseksualiteit in een aantal landen wordt onderdrukt en soms zelfs met de doodstraf wordt bestraft, is een gegeven dat België fors veroordeelt.

Om de strijd aan te binden tegen soortgelijke discriminatie in derde landen, steunt België een aantal initiatieven zoals de goedkeuring van internationale instrumenten die hierop betrekking hebben. België verzet zich hevig tegen deze mensenrechtenschendingen, bijvoorbeeld in geval van de terdoodveroordeling of opsluiting van homoseksuelen, of wanneer er wetten worden goedgekeurd die voorzien in de vervolging van homoseksuelen.

Zo steunde België de Verklaring inzake de rechten van de mens, de seksuele geaardheid en genderidentiteit die op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in december jongstleden werd goedgekeurd. Deze Verklaring, een primeur in dit opzicht, kon met de steun van zevenenzestig landen uit alle continenten worden goedgekeurd. In de Verklaring wordt de Staten gevraagd de nodige maatregelen te treffen opdat seksuele geaardheid niet als een rechtsgrond voor strafrechtelijke vervolging wordt beschouwd. De Verklaring vraagt de Staten ook mensenrechtenschendingen op basis van de seksuele geaardheid of de genderidentiteit nader te onderzoeken. De Verklaring vraagt de Staten tot slot nog de veiligheid van de mensenrechtenorganisaties die op dit gebied actief zijn, te garanderen.

Sommige landen waren evenwel tegen deze Verklaring gekant en dienden ter zake een tegenverklaring in. Deze kon rekenen op de bijval van een kleiner aantal landen. Volgens België is het zaak zijn standpunt luid en duidelijk te blijven verkondigen en deze kwestie tijdens gesprekken met derde landen regelmatig ter sprake te brengen, om terzake enige vooruitgang te boeken. Ook de inspanningen van meer gematigde landen moeten worden aangemoedigd.

Maar hier en daar lijkt er toch iets in beweging te komen. Begin juli deed het Hogerhof van Delhi een opvallende uitspraak, die niet werd aangevochten door de politieke autoriteiten. Ook de resolutie over de mensenrechten, de seksuele geaardheid en de genderidentiteit die de Organisatie van Amerikaanse Staten in 2008 goedkeurde is een stap in de goede richting.

Dit vraagstuk is ook een van de aandachtspunten van het Zweedse voorzitterschap. Het zal dit jaar in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een side-event organiseren. België verheugt zich over deze gunstige tekenen en zal zich blijven inzetten om de rechten van homoseksuelen binnen internationale instellingen en in het kader van de bilaterale betrekkingen te bevorderen en te beschermen.