Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3750

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 3 juli 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen

Dienstencheques - Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA) - Fiscale administratie - Uitwisseling van informatie

bijkomend voordeel
dienst voor arbeidsbemiddeling
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
belastingadministratie
uitwisseling van informatie

Chronologie

3/7/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/8/2009)
23/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3750 d.d. 3 juli 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een onderneming kan slechts een erkenning krijgen om met dienstencheques te werken als ze geen fiscale schulden heeft. Het Rekenhof heeft echter vastgesteld dat er oorspronkelijk geen enkele informatie-uitwisseling was tussen de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA) en de fiscale administratie om na te gaan of de onderneming inderdaad geen achterstallige belastingen verschuldigd was.

In antwoord op deze opmerkingen kondigde de RVA een nieuw plan aan met het oog op het realiseren van systematische contacten tussen het secretariaat van de Adviescommissie erkenningen en de fiscale administratie om te verifiëren of de erkende ondernemingen geen fiscale schulden hebben.

1. Werd dit plan reeds in praktijk gebracht? Zo ja, vanaf welke datum?

2. Hoeveel ondernemingen werden reeds door de Adviescommissie afgewezen omdat zij fiscale schulden hadden? Graag kreeg ik een opsplitsing per gewest. Om welk percentage van de onderzochte erkenningen ging het hierbij?

Antwoord ontvangen op 23 november 2009 :

1. In maart 2008 werd een werkgroep opgericht onder het voorzitterschap van de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA) waar de verschillende betrokken inspectiediensten deel van uitmaken, ook de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën.

Sinds november 2008 vraagt de RVA dossier per dossier gegevens op bij de FOD Financiën over de eventuele fiscale schulden. Enerzijds doet de RVA een preventieve controle: bij elke erkenningsaanvraag wordt aan de FOD Financiën gevraagd of de onderneming in orde is met de betaling van de verschuldigde belastingen. Anderzijds werden alle actieve ondernemingen in januari 2009 gecontroleerd op eventuele belastingschulden.

Voor de systematische en elektronische gegevensuitwisseling tussen de RVA en de FOD Financiën is momenteel een machtigingsaanvraag bij het Sectoraal Comité voor de Federale Overheid in voorbereiding.

2. Door de Adviescommissie erkenningen werden nog geen adviezen tot weigering van de erkenning op basis van het bestaan van belastingschulden uitgebracht. Alle vastgestelde schulden werden geregulariseerd, via een betaling van de schulden of het respecteren van een afbetalingsplan, vooraleer het dossier aan de Commissie werd voorgelegd.

Er werden, tussen november 2008 en 16 juli 2009, in totaal achtennegentig ondernemingen individueel onderzocht. drieenveertig ondernemingen hebben zich, na een controle waaruit bleek dat ze achterstallige belastingen hadden van minstens 2 500 euro, geregulariseerd via een betaling van de schulden of het respecteren van een afbetalingsplan. Er werden zes ambtshalve intrekkingen betekend door de voorzitter van de Adviescommissie op basis van achterstallige belastingen van minstens 2 500 euro. Verschuldigde sommen beneden de 2 500 euro worden overeenkomstig de dienstencheque-regelgeving niet als achterstallen beschouwd.

Ik beschik over geen cijfers die opgesplitst zijn per gewest.