Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3619

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 23 juni 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Beveiliging tegen inbraak - Aankoop van garagepoorten - Belastingvermindering

diefstal
belastingaftrek
beveiliging en bewaking
huisvesting
belasting van natuurlijke personen

Chronologie

23/6/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/7/2009)
12/10/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3618

Vraag nr. 4-3619 d.d. 23 juni 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het koninklijk besluit van 25 februari 2007 tot wijziging van het KB/WIB 92 op het vlak van de belastingvermindering voor uitgaven voor beveiliging van een privé-woning tegen inbraak of brand kent onder andere een belastingvermindering toe voor het plaatsen van beveiligingssystemen voor garagepoorten. Tot vorig jaar was de vermindering beperkt tot 170 euro. Dit jaar werd het bedrag echter opgetrokken naar 690 euro, met als gevolg een veel grotere belangstelling.

Er staat echter een onduidelijkheid in de tekst van het betreffende koninklijk besluit. Zo spreekt de tekst over beveiligingssystemen voor garagepoorten waarvan men kan bewijzen dat ze drie minuten inbraakweerstand garanderen. Nu bestaan er op de markt geen losse accessoires waarvan men kan bewijzen dat ze bij opbouw op bestaande poorten deze inbraakweerstand garanderen. Gevolg is dat geïnteresseerden in de belastingvermindering een totaal nieuwe poort moeten kopen omdat enkel de totale poorten getest worden op de gevraagde inbraakweerstand.

De vraag of de hele poort of enkel een los beveiligingsaccessoire in rekening kan worden gebracht, dringt zich dan ook op. Deze vraag werd reeds enkele malen door financiële experts gesteld aan de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Er werd beloofd dat er een verduidelijkende omzendbrief zou worden opgemaakt, maar dit is tot op heden niet gebeurd. Ondertussen blijven kopers en verkopers met de onduidelijkheid zitten.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen gesteld:

1.Is de geachte minister op de hoogte van de onduidelijkheid in de wettekst, namelijk of voor de inbraakwerende garantie van drie minuten te bekomen, bij vervanging van een bestaande poort door een nieuwe poort, juist omwille van die garantie ook de kostprijs van die nieuwe poort mag in rekening worden gebracht? Indien niet, welk percentage dan wel? Wat is de interpretatie van de geachte minister hieromtrent?

2.Is hij bereid om aan de bestaande onduidelijkheid via een omzendbrief of een andere concrete maatregel iets te doen?

3.Wanneer denkt hij dat er meer duidelijkheid kan zijn?

Antwoord ontvangen op 12 oktober 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1. Ik ben op de hoogte van de onduidelijkheid die momenteel heerst bij de fabrikanten van garagepoorten en de burgers over de belastingvermindering die kan worden toegekend bij de beveiliging van garagepoorten.

Er werd dan ook overleg gepleegd tussen mijn administratie en de administratie van mijn collega minister van Financiën Reynders om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

De belastingvermindering is voor wat betreft de garagepoorten gericht op de uitgaven betreffende de levering en de plaatsing van specifieke inbraakbeveiligingssystemen zoals veiligheidssloten, slotbeveiligingssystemen, grendelbeveiligingssystemen en kierstandhouders, die oorspronkelijk werden geïnstalleerd of later worden aangebracht op de garagepoorten.

Wanneer een elektrisch aangedreven garagepoort is uitgerust met een motor met anti-ophefsysteem, dan wordt die motor voor de helft aangemerkt als een beveiligingssysteem. Concreet betekent dit dat in principe 25% van de totale waarde van de motor in aanmerking kan worden genomen voor de belastingvermindering.

De uitgaven voor de levering en plaatsing van de garagepoort als dusdanig is uitgesloten van deze maatregel.

De factuur van de installatie moet gedetailleerd worden opgesteld, zodat de bedragen van de verscheidene beveiligingssystemen en de motor met anti-ophefsysteem apart worden opgenomen in de factuur.

2. In overleg met mijn collega minister van Financiën Reynders werd op 28 juli 2009 een bericht gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad waar de notie “beveiligingssystemen” verder wordt toegelicht met betrekking tot de gevelelementen en meer bepaald de garagepoorten.

3. Hiernaast werd een gezamenlijke brief verstuurd naar de fabrikanten van garagepoorten en de betrokken federaties om hen te informeren over de correcte interpretatie van het koninklijk besluit.