Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3588

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 15 juni 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Verkiezingen - Stemmen bij volmacht - Procedure te volgen door de voorzitters

kiesrecht
verkiezing
organisatie van verkiezingen
stemming bij volmacht

Chronologie

15/6/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/7/2009)
24/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3588 d.d. 15 juni 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bij de verkiezingen van 7 juni 2009 stemde een aantal kiezers opnieuw bij volmacht, omdat ze om één of andere reden niet zelf konden gaan stemmen.

In Erpe-Mere was er een voorzitter van een stembureau die de oproepingsbrieven van de volmachtgevers niet terug gaf aan de volmachthouders. Dat betekent dus dat de volmachtgever geen enkel bewijs heeft dat hij of zij aan de stemplicht heeft voldaan en ook dat de volmachthouder aan de volmachtgever niet het bewijs kan geven dat hij de stem heeft uitgebracht. Vandaar onze vragen:

1.Is dit de juiste procedure? In welke richtlijnen aan de voorzitters van de stembureaus staat dit beschreven?

2.In het specifieke geval ging het om een man die zondag moest werken van 7 tot 13 uur. Hij had in principe in de namiddag kunnen optreden als getuige in een telbureau, maar dan had hij wel zijn afgestempelde oproepingsbrief nodig. Indien de voorzitter de oproepingsbrieven van volmachtgevers mag / moet inhouden, betekent dit dan dat volmachtgevers geen getuigen in een telbureau kunnen / mogen zijn?

Antwoord ontvangen op 24 november 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

1.De procedure die dient gevolgd te worden door het stembureau wanneer een kiezer bij volmacht stemt wordt bepaald door artikel 147bis, §4, van het Algemeen Kieswetboek, te weten:

« Ten einde tot de stemming te worden toegelaten, overhandigt de gemachtigde aan de voorzitter van het stembureau waar de volmachtgever had moeten stemmen, de volmacht en een van de in §1 vermelde attesten en vertoont hij hem zijn identiteitskaart en zijn oproepingsbrief waarop de voorzitter vermeldt « heeft bij volmacht gestemd ».

Deze procedure werd eveneens in herinnering gebracht aan de voorzitters van de stembureaus in de onderrichtingen terzake van 9 april 2009 (Belgisch Staatsblad van 17 april 2009).

Een gemachtigde, om per volmacht te stemmen voor een andere kiezer, moet dus enkel het volmachtformulier voorleggen, waarbij een attest (bedoeld in artikel 147bis, §1, van het Algemeen Kieswetboek) moet gevoegd worden, zijn eigen oproepingsbrief en zijn eigen identiteitskaart.Hij dient dus de oproepingsbrief van de volmachtgever niet voor te leggen, en de voorzitter van het stembureau dient ook de oproepingsbrief van de volmachtgever niet te bewaren als de gemachtigde hem deze voorlegt.

2.Overeenkomstig artikel 131 van het Algemeen Kieswetboek, kunnen enkel personen die een brief voorleggen met een adhoc-aanwijzing, ondertekend door één van de kandidaten en medeondertekend door de voorzitter van het kantonhoofdbureau, toegelaten worden om als getuige te zetelen in een stem – of stemopnemingsbureau.