Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3470

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 11 mei 2009

aan de minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden

Asielzoekers - Uitwijzingen - Besmetting met het menselijk immuundeficiëntievirus (HIV - Human Immunodeficiency Virus)

politiek asiel
buitenlandse staatsburger
illegale migratie
verwijdering
aids
gezondheidsverzorging
ziekteverzekering
officiële statistiek
geografische spreiding
remigratie
asielzoeker

Chronologie

11/5/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/6/2009)
3/6/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3469
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3471

Vraag nr. 4-3470 d.d. 11 mei 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik stelde in het verleden reeds enkele vragen omtrent richtlijnen in verband met de gezondheidszorg bij asielzoekers. Heel concreet waren dit schriftelijke vragen nrs. 4-1226, 4-1604 en 4-2278; alsook vraag om uitleg nr. 4-782 (Handelingen nr. 4-66 van 12 maart 2009, blz. 51).

De antwoorden op de vraag naar medische richtlijnen bleven nogal vaag beantwoord. Ik heb daarom enkele iets concretere vragen, waarvan ik hoop dat ze wel duidelijk beantwoord worden.

Concreet: als een asielzoeker HIV-positief bevonden wordt, moet hij behandeld worden met retrovirale middelen. Dit teneinde het ziekteproces, dat uitmondt in het krijgen van aids (Acquired Immuno-Deficiency Syndrome), zoveel mogelijk te vertragen. Conform de antwoorden op de hierboven vermelde vragen wordt de asielzoeker behandeld, en dit is niet meer dan normaal.

Over wat er gebeurt indien een asielzoeker wordt uitgewezen, stelde ik reeds een vraag om uitleg. Maar middels deze schriftelijke vraag had ik graag een zicht gekregen op de aantallen van uitgezette asielzoekers.

1.Hoeveel asielzoekers die besmet waren met het menselijk immuundeficiëntievirus (HIV - Human Immunodeficiency Virus) zijn uitgewezen in de jaren 2005, 2006, 2007 en 2008?

2.Kan de minister deze cijfers uit vraag 1 ook opsplitsen per gewest?

3.Bij hoeveel van deze asielzoekers was de ziekte al in die mate geëvolueerd dat deze personen leden aan aids?

4.Kan de geachte minister deze cijfers uit vraag 3 ook opsplitsen per gewest?

5.Indien mensen uitgewezen werden, wat was dan het land van herkomst?

Antwoord ontvangen op 3 juni 2009 :

Er worden geen statistieken bijgehouden van asielzoekers die besmet zijn met HIV. Bijgevolg kunnen deze gegevens ook niet opgesplitst worden per gewest. Indien deze statistieken wel zouden worden verzameld, dan zouden deze slechts betrekking kunnen hebben op asielzoekers die in het opvangnetwerk verblijven. Wanneer zij het opvangnetwerk verlaten, om welke reden dan ook, kan geen verdere opvolging gebeuren van deze statistische gegevens. Bovendien is de uitwijzing van vreemdelingen een bevoegdheid van de minister van Asiel en Migratie.

Ter duiding is het belangrijk te weten dat ook asielzoekers patiëntenrechten hebben en eventuele statistieken die zouden worden bijgehouden anoniem dienen te zijn. Het zou dan ook niet mogelijk zijn over informatie te beschikken over de landen van herkomst van deze asielzoekers.

De screening die te maken heeft met de HIV mag nooit systematisch gebeuren zoals bij tuberculose, maar rust op het principe van voluntary counseling and testing (VCT ) wat inhoudt dat in de respectievelijke medische diensten enkel de HIV-patiënten gekend zijn die instemmen met een HIV-test (of zelf hun medische toestand meedelen). Slechts in uitzonderlijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van een HIV-test om diagnostische redenen, maar steeds met toestemming van de betrokkene.

Aangezien er geen statistieken worden bijgehouden van asielzoekers die besmet zijn met HIV, kunnen wij eveneens op de vragen twee tot vijf geen antwoord bieden.