Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3411

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 29 april 2009

aan de minister van Justitie

Penitentiaire instellingen - Imams - Aantallen - Statuut

strafgevangenis
islam
godsdienst
vrijheid van godsdienst
taalgebruik

Chronologie

29/4/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2009)
24/7/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3411 d.d. 29 april 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kan de geachte minister mij het volgende meedelen:

1.In welke penitentiaire instellingen zijn er imams actief?

2.Hoeveel gedetineerden doen per instelling een beroep op deze imam(s) en hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de totale gevangenisbevolking?

3.Kan voor elk van deze imams worden meegedeeld of zij de taal van het gebied waar de instelling zich bevindt kennen en dus gebruiken? Indien dit niet het geval is, in welke taal communiceren deze imams dan met de gevangenisdirectie en met het gevangenispersoneel en omgekeerd, rekening houdend met de bepalingen van de taalwet in bestuurszaken?

4.Welk statuut hebben de betrokkenen?

Antwoord ontvangen op 24 juli 2009 :

1. Elke gevangenis van het land krijgt op zijn minst het bezoek van een islamconsulent.

2. Krachtens de basiswet moet de administratie ervoor zorgen dat de gedetineerde toegang kan krijgen tot deze “dienst”. De administratie mag echter geen inlichtingen inwinnen over het gebruik dat de gedetineerden maken van dit recht.

3. Wat het gebruik van de talen betreft, zijn de islamconsulenten onderworpen aan de wet van 18 juli 1966 op het gebruik van de talen in bestuurszaken (zie artikel 1, hoofdstruk 1, 2°). In dat opzicht communiceren zij dan ook met de penitentiaire administratie in de taal van het gebied waar de door hen bezochte gevangenis is gevestigd.

4. Zij hebben hetzelfde statuut als de aalmoezeniers en morele consulenten, overeenkomstig de bepalingen van de basiswet (artikelen 71 tot 75).

De islamconsulenten worden dan ook bij de gevangenissen aangewezen bij ministerieel besluit en betaald (voor hun geldelijk statuut, zie het koninklijk besluit van 25 oktober 2005 houdende vaststelling van het kader van de aalmoezeniers en de islamconsulenten van de erkende erediensten en van de moreel consulenten van de Centrale Vrijzinnige Raad der niet confessionele levensbeschouwing bij de Strafinrichtingen, zomede tot vaststelling van hun weddeschalen) door de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie.

Voor het overige hangt hun statuut af van hun vertegenwoordigende orgaan, te weten de Executieve van de Moslims van België.