Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3346

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 17 april 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Crisis - G20 - Globaal plan voor herstel en hervorming - Uitvoering

economisch beleid
belastingfraude
belastingvlucht
beleggingsmaatschappij
bankgeheim
kredietinstelling
Britse Maagdeneilanden
Amerikaanse Maagdeneilanden
Kanaaleilanden
economische wederopbouw
economisch herstel
economische recessie
anticrisisplan
speculatiekapitaal
kapitaalvlucht
OESO
topconferentie
monetaire crisis
G20

Chronologie

17/4/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 21/5/2009)
20/5/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3346 d.d. 17 april 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het globaal plan voor herstel en hervorming waarover de G20 op 2 april 2009 te Londen een akkoord bereikte dient nog nader omgezet te worden in regelgeving.

Ik vernam graag van de geachte minister of hij in de internationale instellingen die deze regelgeving zullen behandelen ervoor zal ijveren dat:

1. de regelgeving inzake 'systemisch belangrijke' hedgefondsen ook aandacht zal hebben voor het afblokken van achterpoortjes zoals het splitsen van grote hedgefondsen in fondsen die klein genoeg zijn om ongereguleerd te opereren;

2. inzake het optreden tegen belastingparadijzen de OESO-lijst zal bijgestuurd worden zodat zij ook 'echte' belastingparadijzen zoals de Kanaaleilanden en de Maagdeneilanden zou omvatten.

Antwoord ontvangen op 20 mei 2009 :

Ik kan op de vragen van het geachte lid het volgende antwoorden :

1. Hedgefondsen zijn beleggingsfondsen met een hoog risico die speculeren op marktschommelingen. Op de top van de G20 begin april werd reeds aangegeven dat men bepaalde regels wil opleggen aan de grote hedgefondsen.

De Europese Commissie heeft, op vraag van het Europees Parlement, een voorstel geformuleerd tot regulering van de grootste hedgefondsen. Het voorstel voorziet de verplichting voor beheerders van fondsen die meer dan 500 miljoen euro beheren (of 100 miljoen als het om geleend geld gaat), om zich bij een toezichthouder te laten registreren. Zij zullen ook bepaalde informatie moeten verschaffen over hun activiteiten.

Dit voorstel dient nog door de Europese Raad en het Europees Parlement te worden goedgekeurd. Aangezien de maatregelen nog niet vaststaan, is het te vroeg om te speculeren over mogelijke gevolgen. Maar het spreekt vanzelf dat iedere regelgeving oog moet hebben voor mogelijke achterpoortjes.

2. De lijst van 2 april van de OESO werd opgemaakt op grond van een enkel criterium : de invoering van de internationaal aanvaarde standaard voor de uitwisseling van inlichtingen, met inbegrip van bankinformatie. Er wordt van uitgegaan dat aan dat criterium voldaan is wanneer de betrokken landen of rechtsgebieden met ten minste twaalf landen of rechtsgebieden een overeenkomst hebben ondertekend die de uitwisseling van inlichtingen, met inbegrip van bankinformatie, mogelijk maakt.

Die lijst van 2 april wordt regelmatig door de OESO bijgewerkt en is te vinden op de website van die organisatie (www.oecd.org >>> Browse : By Topic >>> Finance : Tax >>> A progress report on the jurisdictions surveyed by the OECD Global Forum).

De Kanaaleilanden en de Amerikaanse Maagdeneilanden worden geacht de internationale standaard voor de uitwisseling van inlichtingen in voldoende mate ingevoerd te hebben. De Britse Maagdeneilanden, die slechts drie van dergelijke overeenkomsten ondertekend hebben, blijven daarentegen verder opgenomen onder de "belastingparadijzen" in de lijst van rechtsgebieden die voornoemde internationale standaard nog niet in voldoende mate hebben ingevoerd.