Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3297

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 2 april 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Pensioenfondsen - Potentieel zware verliezen - Bevriezen van pensioenen

aanvullend pensioen
pensioenregeling
spaartegoed
financieel verlies
Nederland
pensioenvoorwaarden
monetaire crisis
beleggingsmaatschappij
verzekeringsmaatschappij
verzekeringsproduct
financiële solvabiliteit
Financial Services and Markets Authority
levensverzekering
boekhoudkundige reserve
bescherming van de consument
pensioenfonds

Chronologie

2/4/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5155

Vraag nr. 4-3297 d.d. 2 april 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlandse pensioenfondsen hebben vorig jaar bijna 110 miljard euro verloren op hun beleggingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert in haar Statistisch Bulletin. Honderdduizenden Nederlandse pensioenen worden komende jaren bevroren. De beleggingsverliezen en de lage rente dwingen meer dan drie honderd pensioenfondsen met een tekortschietend vermogen om uiterlijk volgende week een herstelplan in te dienen bij DNB. Uit de eerste herstelplannen van pensioenfondsen die bekend zijn, blijkt dat de pensioenen de komende drie tot vijf jaar niet zullen stijgen. Zo zal een pensioenfonds (PME) de komende vijf jaar de pensioenen van 143 000 gepensioneerden en de pensioenaanspraken van 500 000 werknemers en ex-werknemers niet aanpassen voor inflatie.

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vragen hieromtrent 4-2599 en 4-1651 en 4-3296. De situatie wordt dus ernstiger met de dag en verscherpte monitoring en meer agressieve herstelplannen zijn acuut noodzakelijk. Tegelijkertijd moeten de fondsen transparant communiceren.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Welke concrete herstelmaatregelen werden opgelegd aan pensioenfondsen die te diep onder de minimale reserves zitten en zullen ook in ons land pijnlijke maatregelen voor de rechthebbenden zelf moeten worden getroffen ?

2. Hoe reageert de geachte minister op de Nederlandse berichten en vooral het gegeven dat concrete uitkeringen zullen worden bevroren voor vijf jaar bij sommige pensioenfondsen, waaronder enkele grote kleppers en waarin verschilt de Nederlandse situatie van de onze ? Is er behoefte aan bijkomende monitoring en zo ja kan hij dit uitvoerig toelichten ? Zo neen, welke knipperlichten worden dan heden gehanteerd gezien er geen reservedrempel (105 %) meer in voege is in ons land in tegenstelling tot Nederland ?

3. Kan hij garanderen dat de rechthebbenden van het pensioensparen binnen de tweede pijler zoals de groepsverzekeringen voor loontrekkenden van zowel de hun contractueel vastgelegd pensioen en premies zullen bekomen of zullen zij worden ingekort ?

4. Kan hij garanderen dat de rechthebbenden van het pensioensparen binnen de derde pijler - hieronder verstaan het individueel pensioensparen - van zowel de hun contractueel vastgelegd pensioen en premies zullen bekomen of zullen zij worden ingekort ?