Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3256

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 27 maart 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Dierenwelzijn - Klachten - Bekendheid van de contactgegevens

welzijn van dieren
dierenbescherming
gemeentepolitie
officiële statistiek

Chronologie

27/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 30/4/2009)
8/6/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3256 d.d. 27 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vele burgers zijn begaan met het welzijn van dieren. Om een idee te geven: in ons land zijn er meer dan 1 miljoen honden en meer dan 1,5 miljoen katten.

Ook de overheid zet zich in voor het welzijn van dieren. Zo hebben we op zowel lokaal, Vlaams, federaal en Europees niveau al heel wat regelgeving die de belangen van dieren beschermen. Federaal beschikken we zelfs over een dienst dierenwelzijn binnen de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

Verwaarlozing of mishandeling van dieren kan gemeld worden aan de bevoegde inspectiediensten of aan de politie (voor klachten in verband met dierenwelzijn : telefoon: 02/524 74 50, on-line : [email protected]). Voor huisdieren, proefdieren en exotische dieren kunnen burgers contact opnemen met de dienst Inspectie Consumptieproducten, Dierenwelzijn en CITES van de directie generaal Dier, Plant en Voeding van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (Eurostation 2, Victor Hortaplein 40/bus 10, 1060 Brussel, telefoon : 02/524 74 11, fax : 02/524 74 48, on-line : http://www.health.fgov.be of [email protected]). Voor slachtvee en nutsdieren is het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV, telefoon : 0800/13 550, on-line : www.favv.be). Tot slot kan men ook altijd terecht bij de lokale politie.

Hoewel ik het apprecieer dat deze diensten met bijhorende contactnummers bestaan, vrees ik dat deze toch nog te weinig bekend zijn.

Daarom zou ik de geachte minister de volgende vragen willen stellen :

- Bestaat er statistische materiaal vanuit de politiediensten dat een beeld kan geven over het aantal klachten en interventies betreffende dierenverwaarlozing of -mishandeling ?

- Kan toegelicht worden hoe klachten van dierenmishandeling bij de politie behandeld worden ?

- Is hij bewust van de onbekendheid en bijkomende problematiek rond de meldnummers van dierenleed ? Zo ja, hoe denkt hij deze onwetendheid aan te pakken ? Zo nee, kan hij dit toelichten ?

- Acht hij het haalbaar om het algemeen nummer voor dierenwelzijn te laten opnemen als nuttig telefoonnummer vooraan in de telefoongidsen en gemeentepublicaties ? Zo ja, bestaan er concrete plannen om dit te realiseren ? Zo nee, waarom niet ?

Antwoord ontvangen op 8 juni 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

1. Bestaat er statistisch materiaal vanuit de politiediensten dat een beeld kan geven over het aantal klachten en interventies betreffende dierenverwaarlozing of –mishandeling?

Hierna volgen de geregistreerde feiten inzake dierenmishandeling en –verwaarlozing voor de jaren 2005, 2006 en 2007, alsook het eerste semester 2008.


2005

2006

2007

2008

(zes maanden)

Dierenmishandeling

790

762

729

379

Dierenverwaarlozing

490

498

477

238

Totaal

1 280

1 260

1 206

617

2. Kan toegelicht worden hoe klachten van dierenmishandeling bij de politiediensten verwerkt worden?

De lokale polite verzorgt ook in deze materie de eerstelijnspolitie. Er zijn bij mijn weten geen specifieke richtlijnen met betrekking tot de te volgen methodiek.

Indien er recherchematig moet worden opgetreden, of indien gespecialiseerde steun moet worden verleend, komt de federale gerechtelijke politie, meer in het bijzonder de Directie van de bestrijding van de criminaliteit tegen goederen, in actie.

3. Is hij bewust van de onbekend-heid en bijkomende problematiek rond de meldnummers van dierenleed? Zo ja, hoe denkt hij deze onwetendheid aan te pakken? Zo nee, kan hij dit toelichten?

De burger die in dit verband een melding wil doen vat best de lokale politie, die desgevallend doorverwijst naar de bevoegde administraties en diensten, of expertise inroept van de federale gerechtelijke politie, conform de regelgeving vervat in o.m. de bestaande omzendbrieven.

Het ter beschikking stellen van telefoonnummers van tweedelijns-diensten aan het grote publiek lijkt mij niet opportuun.

4. Acht hij het haalbaar om het algemeen nummer voor dieren-welzijn te laten opnemen als nuttig telefoonnummer vooraan in de telefoongidsen en gemeentepublicaties? Zo ja, bestaan er concrete plannen om dit te realiseren? Zo nee, waarom niet?

Dierenwelzijn is de bevoegdheid van mijn collega van Volksgezondheid. U kan haar interpelleren in verband met deze initiatieven.