Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3215

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 17 maart 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Apothekers - Criminaliteit - Aantallen - Aard van de delicten

officiële statistiek
geografische spreiding
apotheker
apotheek
geweld
diefstal
lichamelijk geweld
misdaad tegen de personen
criminaliteit

Chronologie

17/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/4/2009)
22/4/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3216

Vraag nr. 4-3215 d.d. 17 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Criminaliteit jegens zorgverleners is niks nieuw, maar gebeurt de laatste tijd steeds frequenter. Ook apothekers zijn steeds minder veilig, zeker gezien het feit dat zij vaak veel geld in huis hebben.

Het pleidooi van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen geldt dus mijns inziens niet enkel voor huisartsen, maar zou ook moeten opgaan voor apothekers.

Ik had graag een bredere kijk gekregen op de problemen, en daarom had ik graag een antwoord gekregen op volgende vragen:

1. Hoeveel delicten waren er in 2006, 2007 en 2008 tegen apothekers?

2. Kan de geachte minister deze cijfers opsplitsen per gewest?

3. Kunnen de regionale cijfers opgesplitst worden per delict?

4. Van welke aard waren deze delicten? Inbraak? Diefstal? Hold-up?

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsprocten (FAGG) beschikt niet over cijfers betreffende de gewelddelicten en diefstallen in de apotheken. Deze statistische gegevens worden bijgehouden door de Federale Politie en regelmatig overgenomen in de media.

Reeds sinds enkele jaren zijn de inspecteurs van de apotheken vragende partij om door de lokale beroepsverenigingen van de apothekers ingelicht te worden betreffende feiten van geweld of diefstallen in de officina’s om zicht te krijgen op de omvang van dit fenomeen.

Tot op heden zijn deze vragen zonder gevolg gebleven.

Ondertussen hebben de lokale apothekersverenigingen individuele maatregelen genomen om de veiligheid te verhogen, zoals de installatie van een veiligheidsdoorgeefluik of een speciaal telefoonnummer om de apotheek van wacht na tweeëntwintig uur te kennen.

Ik wil in dit verband ook verwijzen naar de omzendbrief van 24 juli 1995, uitgaande van de toenmalige minister, de heer J. Vande Lanotte , betreffende de veiligheid van apothekers, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7 september 1995.

Naar verluidt zouden de gewelddelicten meestal niet rechtstreeks verband houden met de wachtdienst maar de gewapende overvallen zouden frekwent plaatsvinden juist voor sluitingstijd van de apotheken.

Het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot uitvoering van art. 36undecies van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen , gecoördineerd op 14 juli 1994 (Belgisch Staatsblad van 13 juli 2006) regelt de betaling van de zogenaamde ‘veiligheidspremie’ voor de apothekers.