Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3206

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 17 maart 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

RIZIV - Ziekte-uitkering - Criterium van "laatste loon" - Deeltijdse werkhervatting - Fiscale klem

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
ziekteverzekering
deeltijdarbeid
chronische ziekte
gehandicapte
herintreding

Chronologie

17/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/4/2009)
3/4/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3207
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3208
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3209
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3210

Vraag nr. 4-3206 d.d. 17 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Momenteel wordt de ziekte-uitkering berekend op basis van het laatste loon van vóór de volledige arbeidsongeschiktheid.

Pas als men minstens een dag voltijds het werk hervat en daarna opnieuw arbeidsongeschikt wordt, wordt het recentste loon genomen als berekeningsbasis van de ziekte-uitkering.

Wanneer men slechts gedeeltelijk het werk hervat (wat men in de volksmond "progressieve tewerkstelling" noemt), verandert er niks aan de berekeningsbasis.

Veel zieke mensen kunnen en willen graag zo veel mogelijk dagen werken. Het verhoogt hun zelfbeeld. Financieel worden zij voor hun werklust niet beloond, integendeel zelfs. Het deeltijds werken tijdens chronische ziekte, in periodes wanneer de zieke wat aan de betere hand is wordt enkel financieel een beetje beloond als men minstens halftijds werkt naast je ziekte-uitkering, wat voor de meeste zieke mensen niet haalbaar is.

Sommige ziekenfondsen suggereren aan mensen om een dag voltijds te werken, waardoor zij in aanmerking komen voor een hoger "laatste loon", doch vele zieke mensen kunnen maar enkele uren na elkaar werken.

Ik heb dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1. Bent u vertrouwd met de problematiek van deeltijds werkende chronisch zieken en gehandicapten die desondanks een ziekte-uitkering krijgen op basis van hun laatste "voltijdse" loon dat zij ontvingen dat soms totaal achterhaald is gezien het soms grote tijdsverloop tussen de aanvang van de ziekte en het deeltijds hervatten van een betrekking? Hoe reageert u op deze problematiek?

2. Bent u het met me eens dat het aangewezen is om, op vraag van de chronisch zieke of de gehandicapte, de uitkering te herwaarderen op basis van hun deeltijds ontvangen loon omgezet in voltijds equivalenten? Zo neen, kan u dit uitvoerig toelichten en aangeven waarom u hier geen voorstander van bent? Zo ja, kan u aangeven hoe deze maatregel - al of niet stapsgewijze - kan worden ingevoerd?

3. Kan u aangeven op welke andere wijze de regering chronisch zieken en gehandicapten die willen en kunnen werken, zal stimuleren en ondersteunen om dit te realiseren? Graag een gedetailleerd overzicht?

4. Hoe reageert u op de kritiek dat deeltijds werken voor chronisch zieken en gehandicapten enkel loont als men ten minste halftijds een betrekking bekleedt en beseft u dat dit onrealistisch en fysiek onmogelijk is voor vele werkwillende chronisch zieken en gehandicapten? Kan u toelichten hoe dit probleem kan worden weggewerkt en tegen wanneer?

Antwoord ontvangen op 3 april 2009 :

Ik heb de eer het geachte lid mee te delen dat het onderwerp van de vraag onder de bevoegdheid valt van de minister van Gelijke kansen en de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.