Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3117

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 27 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen

Rekruteringen- Gebruik van hersenscans - Regelgeving

aanwerving
psychometrische test
eerbiediging van het privé-leven
medisch en chirurgisch materiaal

Chronologie

27/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/4/2009)
24/7/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3117 d.d. 27 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De ontwikkeling van de neuro-economie stuurt aan op het opnemen van de hersenscan van sollicitanten in het standaard-arsenaal van de rekruterende werkgever.

Ik vernam graag van de geachte minister of zij regelgeving terzake zal ontwerpen die rekening houdt met de ethische aspecten van een dergelijke aanwending van hersenonderzoek en met de privacy van de sollicitanten ?

Antwoord ontvangen op 24 juli 2009 :

In beginsel wordt een arbeidsovereenkomst gesloten met een bepaalde sollicitant omwille van zijn persoonlijke geschiktheid voor een bepaalde job. Derhalve mag de werkgever onderzoeken of de toekomstige werknemer inderdaad de nodige kwaliteiten bezit voor het uitvoeren van de beoogde functie.

Deze vrijheid van aanwerving is evenwel niet absoluut.

In de eerste plaats dient de werkgever de regels betreffende de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer na te leven bij de werving en selectie van werknemers.

Dit recht op eerbiediging van het privéleven is een grondrecht, dat zowel wordt erkend door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (E.V.R.M.), als door artikel 22 van de Grondwet.

In België heeft de wetgever dit grondrecht nader uitgewerkt in de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, welke ook geldt in het kader van een arbeidsrelatie.

Bovendien hebben de sociale partners, in het kader van de nationale collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) nr. 38 van 6 december 1983 betreffende de werving en selectie van werknemers, een aantal aanbevelingen opgenomen in verband met de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer bij de werving en selectie van werknemers.

Naast deze regels inzake bescherming van de persoonlijke levenssfeer, is het een werkgever ook verboden om bij de aanwerving van werknemers te discrimineren op grond van de huidige of toekomstige gezondheidstoestand. Dit verbod vindt zijn oorsprong in de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie.

Tot slot moet ook worden verwezen naar de wet van 28 januari 2003 betreffende de medische onderzoeken die binnen het kader van de arbeidsverhoudingen worden uitgevoerd.

Overeenkomstig artikel 3, hoofdstruk 1 van deze wet mogen de biologische tests, medische onderzoeken of mondelinge informatiegaring met het oog op het verkrijgen van medische informatie over de gezondheidstoestand of stamboominformatie van een werknemer of kandidaat-werknemer niet worden verricht om andere redenen dan die welke verband houden met de huidige geschiktheid van de werknemer voor en de specifieke kenmerken van de openstaande betrekking.

Krachtens dit beginsel zijn met name verboden het voorspellende genetisch onderzoek en de aidstest.

De Koning kan bovendien, bij een besluit vastgesteld na overleg in de ministerraad, het voormelde verbod uitbreiden tot andere biologische tests en medische onderzoeken.

Gelet op het voorgaande meen ik dan ook dat in de bestaande regelgeving reeds voldoende middelen zijn voorzien om het eventuele gebruik van hersenscans bij sollicitaties aan banden te leggen.

Alleszins lijkt het mij voorbarig om thans met nieuwe regelgeving te komen voor een fenomeen dat zich in de praktijk waarschijnlijk niet of zeer zelden voordoet, gelet op de hoge kostprijs van hersenscans en de relatief beperkte toegang daartoe.