Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3070

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 27 februari 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Hasj met een zeer hoog tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte - Impact op handhavingsbeleid - Impact op de gezondheid - Preventie

verdovend middel
drugverslaving
psychotropicum
Nederland
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
gezondheidsbeleid

Chronologie

27/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/4/2009)
22/4/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3068
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3069

Vraag nr. 4-3070 d.d. 27 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In verschillende Nederlandse coffeeshops is de zogeheten Ice Hasj te koop, die drie tot vier keer zo sterk als gemiddelde hasj of wiet. Het tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte, één van de werkzame stoffen in cannabis, ligt tussen de 60 en 70 %.

Deze hasj is schadelijker dan een extasy-pil. Extasy wordt wel als harddrug gezien. Het wordt in het milieu beschouwd als "paranoiawiet" met alle gevolgen van dien voor de gebruiker.

Luidens de bevoegde Nederlandse minister van Volksgezondheid zou het gaan om een vorm van met de zogenaamde Ice-o-lator vervaardigde hasj die gemaakt wordt van knipafval van wietplanten. De term "paranoiawiet" is ons niet bekend. Dit type cannabis is sinds een jaar of vijf op de markt. Volgens schatting van het Trimbos-instituut wordt in circa 5 % van de coffeeshops nederhasj te koop aangeboden. Een deel van deze nederhasj is vervaardigd met de Ice-o-lator tot hasj met een zeer hoog THC-gehalte.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen :

1. Werd deze extreem zware hasj reeds in ons land aangetroffen ? Zo ja, hoe straf is het spul en om hoeveel grammen gaat het alsook bij hoeveel gebruikers werd dit aangetroffen ? Zo neen, vreest de geachte minister niet dat dit goedje snel haar weg zal vinden naar ons land ?

2. Hoe lang is er reeds sprake van deze extreem zware nederhasj ? Wat is er bekend over de omvang van het gebruik en de schadelijke werking ervan ?

3. Heeft de opkomst van deze "hard" softdrugs enige impact op het huidige handhavingsbeleid ten aanzien van softdrugs en kan u dit uitvoerig toelichten ?

4. Acht u het niet aangewezen om aan bijzondere preventie te doen wat betreft de zeer nefaste effecten op de volksgezondheid van deze extreem zware hasj ?

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

Deze vragen 1, 2 en 3 behoren tot de bevoegdheid van de gerechtelijke overheden en van de minister van Justitie.

Vraag 4 behoort tot de bevoegdheid van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.