Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3068

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 27 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Hasj met een zeer hoog tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte - Impact op handhavingsbeleid - Impact op de gezondheid - Preventie

verdovend middel
drugverslaving
psychotropicum
Nederland
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
gezondheidsbeleid

Chronologie

27/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/4/2009)
28/4/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3069
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3070

Vraag nr. 4-3068 d.d. 27 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In verschillende Nederlandse coffeeshops is de zogeheten Ice Hasj te koop, die drie tot vier keer zo sterk als gemiddelde hasj of wiet. Het tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte, één van de werkzame stoffen in cannabis, ligt tussen de 60 en 70 %.

Deze hasj is schadelijker dan een extasy-pil. Extasy wordt wel als harddrug gezien. Het wordt in het milieu beschouwd als "paranoiawiet" met alle gevolgen van dien voor de gebruiker.

Luidens de bevoegde Nederlandse minister van Volksgezondheid zou het gaan om een vorm van met de zogenaamde Ice-o-lator vervaardigde hasj die gemaakt wordt van knipafval van wietplanten. De term "paranoiawiet" is ons niet bekend. Dit type cannabis is sinds een jaar of vijf op de markt. Volgens schatting van het Trimbos-instituut wordt in circa 5 % van de coffeeshops nederhasj te koop aangeboden. Een deel van deze nederhasj is vervaardigd met de Ice-o-lator tot hasj met een zeer hoog THC-gehalte.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen :

1. Werd deze extreem zware hasj reeds in ons land aangetroffen ? Zo ja, hoe straf is het spul en om hoeveel grammen gaat het alsook bij hoeveel gebruikers werd dit aangetroffen ? Zo neen, vreest de geachte minister niet dat dit goedje snel haar weg zal vinden naar ons land ?

2. Hoe lang is er reeds sprake van deze extreem zware nederhasj ? Wat is er bekend over de omvang van het gebruik en de schadelijke werking ervan ?

3. Heeft de opkomst van deze "hard" softdrugs enige impact op het huidige handhavingsbeleid ten aanzien van softdrugs en kan u dit uitvoerig toelichten ?

4. Acht u het niet aangewezen om aan bijzondere preventie te doen wat betreft de zeer nefaste effecten op de volksgezondheid van deze extreem zware hasj ?

Antwoord ontvangen op 28 april 2009 :

1. Het gemiddelde tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte van de aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) gerapporteerde analyses van cannabis (marihuana en hasjiesj) bedroeg in 2008 9,43 %. Bij twee van de 351 analyses (of minder dan 0,6 % van de gevallen) werd een THC-gehalte van meer dan 30 % gemeld, namelijk 73,9 % en 55,1 %. Alle andere waarden lagen daar ver onder.

Het gemiddelde THC-gehalte op basis van de resultaten die het WIV sinds 2002 verzamelden bedraagt 13 %. In dertien van de 3 268 analyses met THC, die sinds 2002 gemeld werden, werd een THC-gehalte van hoger dan 30 % gemeld, dit is in 0,4 % van de gevallen.

De genoemde doseringen van 60 tot 70 % THC zijn extreme uitschieters naar boven, ook in Nederland. Het exacte gemiddelde van Ice-hasj in Nederland is het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) ook niet bekend, maar het ligt zeker veel lager. Het ligt iets hoger dan het gemiddelde van de nederhasj, dat op 27,6 % ligt (Nederland, 2007-2008). Ter vergelijking, het THC-gehalte van de “klassieke” hasjiesj situeert zich in België in het algemeen tussen 5 en 25 %.

Gelet op het hoge THC-gehalte, is het is onwaarschijnlijk dat het middel populair wordt, noch in Nederland noch in België, gezien dit bij de gebruikers onaangename effecten zou meebrengen.

2.a. In Nederland is Ice-hasj een vijftal jaar op de markt, het werd nog niet gesignaleerd in België.

2.b. We beschikken niet over informatie betreffende de omvang van het gebruik van deze specifieke substantie in België. De laatste cijfers over het gebruik van cannabis in de algemene populatie dateren van 2004 (Health Interview Survey, 2004) maar geven niet aan onder welke vorm precies (marihuana, hasjiesj, olie) de substantie gebruikt werd. Over het precieze aantal gebruikers van Ice hasj is ook in Nederland niets bekend, maar het is duidelijk dat het minimaal is ten opzichte van het gebruik van nederwiet en andere hasjiesj. Slechts 10 % van de Nederlandse coffeeshops verkoopt Ice-hasj en de prijs is beduidend hoger. Ook in België lijkt het gebruik van Ice-hasj marginaal te zijn.

2.c. Wat betreft de gevaarlijke effecten van het gebruik van Ice-hasj, beschikken we niet over specifieke en bijzondere informatie over deze substantie . Ondanks het feit dat het middel in Nederland al jaren op de markt is zijn er bij het Trimbosinstituut geen incidenten bekend in verband met het gebruik van deze substantie. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat het exclusief door ervaren cannabis gebruikers wordt gekozen. Niettegenstaande dat, gezien de actieve stof (THC) dezelfde is in lager geconcentreerde cannabis, kan men veronderstellen dat de acute effecten van Ice-hasj gelijkaardig zijn. Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat hoger geconcentreerde cannabis op de lange duur meer of minder schadelijk zou zijn dan andere cannabis.

3. Dit aspect valt onder de bevoegdheden van de minister van Justitie.

4. Het organiseren van preventie-initiatieven behoort tot de bevoegdheid van de Gemeenschappen.