Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2925

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 2 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken

China - Vrijheid van meningsuiting - Uitzendingen van New Tang Dynasty Television (NTDTV) - Eutelsat - Hervatting

toezicht op de communicatie
vrijheid van meningsuiting
televisie
internet
Olympische Spelen
censuur
vrijheid van informatie
China
persvrijheid
Eutelsat

Chronologie

2/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2009)
22/4/2009Antwoord

Vraag nr. 4-2925 d.d. 2 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De transmissie van de televisiebeelden van de Olympische Spelen in Peking met enige vertraging zodat de Chinese autoriteiten desnoods hen onwelgevallige beelden konden weren, het censureren van de Chinese zoekmachine van Google en het censureren door de Chinese Staatstelevisie van sommige passages van de inauguratiespeech van de Amerikaanse president Obama zijn slechts enkele voorbeelden die illustreren dat de vrijheid van meningsuiting, met name van de media, met inbegrip van internet, in China ernstig beperkt wordt.

Anderzijds poogt de non-profit televisiezender New Tang Dynasty Television (NTDTV), die als enige onafhankelijke zender sinds 2004 in het Chinees uitzendt naar China, de Chinese burgers ongecensureerd te berichten over onderwerpen die de Chinese regering hen wil onthouden zoals mensenrechten- en milieudossiers. Zo berichtte NTDTV over het uitbreken van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) in China drie weken vóór de Chinese overheid het bestaan ervan erkende.

Op 16 juni 2008, enkele weken vóór de Olympische Spelen, heeft Eutelsat evenwel de uitzendingen van NTDTV in China stopgezet, zogezegd om technische redenen, en heeft daarvoor geen verdere verklaring gegeven.

In een op 23 januari 2009 aangenomen schriftelijke verklaring dringt het Europees Parlement er bij de Europese Commissie en de Lidstaten op aan de noodzakelijke stappen te ondernemen om de uitzendingen van NTDTV in China via Eutelsat te helpen hervatten en steun te verlenen aan de toegang tot ongecensureerde informatie voor miljoenen Chinese burgers.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of hij dergelijke stappen zal ondernemen.

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

New Tang Dynasty TV (NTDTV) is een volgens Frans recht geregistreerdeTV omroep die vanuit studio’s in de Verenigde Staten programma’s maakt in verschillende Chinese talen, voor verspreiding in China. NTDTV heeft sinds september 2005 een voor zes jaar geldend contract getekend met EUTELSAT, een Franse maatschappij die satellietuitzendingen faciliteert.

In juni 2008 onderbrak EUTELSAT de transmissie van NDTV programma’s naar China. EUTELSAT maakte melding van “technische problemen” als oorzaak voor dit incident. Naar verluidt zouden er wel degelijk technische problemen aan de oorsprong hebben gelegen, maar zouden deze reeds na enkele weken moeten zijn opgelost, waardoor er dus geen reden was om de NTDTV uitzendingen niet te hernemen. Hoogstwaarschijnlijk was er politieke druk vanwege de Chinese overheid. Dit werd echter nooit bewezen, en EUTELSAT heeft dit evenmin bevestigd.

Deze situatie is natuurlijk onaanvaardbaar. Omdat EUTELSAT zelf niet bevestigt dat er druk bestond vanuit de Chinese overheid, maar in tegendeel in een vrij ongeloofwaardige versie gewag maakt van technische problemen, moeten stappen in eerste instantie ondernomen worden ten opzichte van EUTELSAT. Men kan immers veronderstellen dat EUTELSAT een contract heeft verbroken zonder geldige redenen. Hiervoor zijn in de eerste plaats de rechtbanken bevoegd.

Het staat het Parlement natuurlijk vrij verklaringen af te leggen over deze kwestie, zoals het Europees Parlement in januari 2009 deed, maar de eerste partij die door dergelijke verklaringen zou worden geviseerd is EUTELSAT. Het is uiteraard niet uitgesloten dat op deze manier EUTELSAT ertoe zou kunnen worden aangezet te erkennen dat – indien dit werkelijk het geval is - Chinese politieke druk aan de grondslag ligt.

Dit alles neemt niet weg dat de situatie op het gebied van de persvrijheid in China veel te wensen overlaat. Persvrijheid is één van de belangrijkste thema’s die worden behandeld binnen het kader van de mensenrechtendialoog tussen de Europese Unie en China. Tevens wordt dit, en zal dit steeds worden vermeld bij officiële contacten tussen de Belgische en Chinese autoriteiten.