Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2923

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 2 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Kunststof zuigflessen - Chemische stof bisphenol A - Gevaar voor de gezondheid - Verbod

chemisch product
verpakkingsproduct
veiligheid van het product
kindervoeding
kunststof
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid
vroegste kinderjaren
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Chronologie

2/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2009)
18/3/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-2924

Vraag nr. 4-2923 d.d. 2 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bisfenol A wordt voor de vervaardiging van de kunststof polycarbonaat gebruikt, die benut wordt voor allerlei producten voor dagelijks gebruik, zoals zuigflessen, waterflessen en levensmiddelenverpakkingen. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Reproductive Toxicology blijkt dat bisfenol A bijdraagt aan het ontstaan van een aantal met de levensstijl samenhangende ziekten.

Uit andere onderzoekingen is gebleken dat zelfs lage doses bisfenol A invloed kunnen hebben op de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen - vooral van het leervermogen - en schade veroorzaken aan de baarmoeder van pasgeboren dieren en dat het gevaar bestaat dat dit ook bij mensen het geval is.

In veel kunststof zuigflessen is bisfenol A verwerkt zodat zuigelingen elke dag aan kankerverwekkende stoffen worden blootgesteld als ze melk of water uit dergelijke zuigflessen drinken. Canada zal daarom binnenkort zuigflessen die bisfenol A bevatten verbieden.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of zij zal aandringen op een verbod binnen de Europese Unie op zuigflessen die de chemische stof bisfenol A bevatten.

Antwoord ontvangen op 18 maart 2009 :

De twijfel over het gebruik van bisfenol A bij de productie van materialen en policarbonaten, bestemd om in contact te komen met voedingsmiddelen, is gekend. Policarbonaten zijn lichte resistente plastics die gebruikt kunnen worden in microgolfovens.

Deze materie wordt in België geregeld door het koninklijk besluit van 3 juli  2005 betreffende materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met voedingsmiddelen in aanraking te komen, en die een omzetting is van een Europese richtlijn (2002/72/EG en wijzigingen) en een strikte specifieke norm bepaalt voor de migratie van bisfenol A. Deze norm werd vastgelegd op basis van het wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

De controles in de sector van de materialen bestemd om in contact te komen met voedingsmiddelen worden uitgevoerd door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Uit de controles op de migratie van bisfenol A in zuigflessen en bekertjes, die in het kader van het bemonsteringsplan van het FAVV werden uitgevoerd, werd geconcludeerd dat alle gemeten concentraties duidelijk onder deze specifieke migratielimiet lagen.

Op vraag van de Europese Commissie is EFSA overgegaan tot een herevaluatie van bisfenol A in het licht van nieuwe beschikbare gegevens, voornamelijk uit Canada en de Verenigde Staten. EFSA heeft in zijn laatste rapport rekening gehouden met de recentste studies die werden gepubliceerd in 2008.

De conclusies van EFSA, uitgegeven in haar rapport van 22 oktober 2008, geven duidelijk aan dat de van toepassing zijnde veiligheidscriteria in de geldende wetgeving, ruimschoots voldoen om de veiligheid van de consumenten zo goed als mogelijk te verzekeren, ook voor de zwakste onder hen.

De Europese Commissie is niet van plan om op Europees niveau de bestaande wettelijke situatie te wijzigen.

Op basis van deze informatie en de diverse conclusies, lijkt het ons niet verstandig om voor deze stof nieuwe onderzoeken in te stellen in het kader van het nationaal kankerplan.