Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2912

van Anne Delvaux (cdH) d.d. 2 februari 2009

aan de minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden

Inschakeling in het arbeidscircuit - Activeringsmaatregelen - Openbare centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) - Rol - Studie duurzame activering binnen de Belgische OCMW's - Resultaten - Aantal geactiveerde personen

OCMW
opneming in het beroepsleven
herintreding
werkgelegenheidsbevordering

Chronologie

2/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Vraag nr. 4-2912 d.d. 2 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

In uw politieke beleidsnota ( Doc 52-1529/001, Kamer, bladzijde 6) herinnert u eraan dat de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW's) voortaan een belangrijke rol moeten spelen in het werkgelegenheidsbeleid. De inschakeling in het arbeidsproces behoort voortaan tot hun opdrachten. Het is uiteraard de bedoeling duurzame resultaten te boeken.

De “Studie duurzame activering binnen de Belgische OCMW's” moest het beroepstraject bestuderen van de personen die een activeringsmaatregel hebben genoten. Die studie zou de efficiënte methoden in het daglicht moeten stellen en de resultaten zouden in januari 2009 beschikbaar moeten zijn.

Volgens een studie van de Union des villes et communes de Wallonie, zouden 19.152 personen, of 45% van het OCMW-publiek, een actieve vorm van activering genieten en zouden op basis van artikel 60, § 7, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn nu veel meer mensen een baan hebben gevonden.

- Zijn de resultaten van de “Studie duurzame activering binnen de Belgische OCMW's” beschikbaar?

- Hoe luiden de conclusies?

- Hoeveel personen genieten momenteel activeringsmaatregelen? Hoe verloopt hun inschakeling in het arbeidscircuit? Bevestigt u de cijfers die door de Union des villes et communes de Wallonie werden gepubliceerd?

- Zijn er grote verschillen in de resultaten van de verschillende OCMW's?

- Bevat de studie aanbevelingen voor de toekomst?

- Welke besluiten zult u trekken uit de resultaten van die studie?