Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2744

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 12 januari 2009

aan de staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie

Werkhervatters - Controle

arbeidsongeschiktheid
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
arbeidsinspectie
zwartwerk

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
20/8/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1306

Vraag nr. 4-2744 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 19 juni 2008 stelde ik reeds een mondelinge vraag nr. 4-374 (Handelingen nr. 4-35 van 19 juni 2008, blz. 10) in de plenaire vergadering omtrent de sociale controles op werkhervatters. De vraag handelde over de statistische verschillen die ik opmerkte in de antwoorden die ik kreeg op enkele schriftelijke vragen. Een van die statistische verschillen betrof het aantal werkhervatters na arbeidsongeschiktheid. In een ruk stelde ik meteen ook de vraag naar sociale controles op werkhervatters.

De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid antwoordde toen het volgende : « De controle van arbeidsongeschikte werknemers die het werk hervatten met toelating van de adviserend geneesheer – artikel 100, §2, van de wet van 4 juli 1994 – is dubbel. Enerzijds is er een medische controle om na te gaan of de staat van arbeidsongeschiktheid verder duurt, met andere woorden de basiscontrole voor elke werknemer in arbeidsongeschiktheid. Anderzijds is er een administratieve controle om na te gaan of de voorwaarden verbonden aan de uitoefening van de toegelaten professionele activiteit wel worden gerespecteerd. Die controle wordt verzekerd door de provinciale controleurs van de Dienst voor geneeskundige evaluaties en controle van het RIZIV. Er worden geen statistieken bijgehouden van de controles. “

Dit antwoord verbaasde me, vermits ik mijn vraag gebaseerd had op uittreksels uit de Handelingen van 8 oktober 1996. Er ontstond toen immers ook commotie rond deze materie in de nasleep van de zaak Dutroux, in die mate dat er ook toen parlementaire vragen rond gesteld werden, onder andere door Alain Destexhe. Uit het antwoord op die vragen bleek dat er wel degelijk controles werden georganiseerd, maar dat ze niet overal even effectief zijn.

Tegen die achtergrond had ik graag een antwoord gekregen op volgende vragen :

1. Worden er controles gehouden op de sociale fraude van arbeidsongeschikte personen die zonder toestemming toch opnieuw werken?

2. Zo ja, kan de geachte Staatssecretaris me de resultaten van deze controles geven voor de jaren 2005, 2006 en 2007? Kunnen deze cijfers ook worden opgesplitst per gewest?

3. Zo nee, zijn er plannen om deze controles opnieuw te organiseren ? En op welke termijn ?

Antwoord ontvangen op 20 augustus 2009 :

Voor het antwoord op deze vragen verwijs ik het geacht lid naar het antwoord van mevrouw de Vice eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.