Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2629

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 12 januari 2009

aan de minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden

Asielzoekers - Gebrek aan opvangplaatsen - Gebruik van opvangplaatsen voor daklozen

asielzoeker
politiek asiel
dakloze
sociale voorzieningen
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
metropool
buitenlandse staatsburger
illegale migratie

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
19/2/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-2035

Vraag nr. 4-2629 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op de webstek http://www.brusselnieuws.be konden we eind oktober 2008 een aantal berichten lezen over Fedasil dat, wegens een tekort aan opvangplaatsen, asielzoekers doorstuurt naar Brusselse opvangcentra voor daklozen. Daardoor dreigen die centra voor daklozen dan weer hun "normale klanten", de Brusselse daklozen dus, letterlijk in de kou te moeten laten staan. Het is ondertussen november, de winter staat dus voor de deur. Als men deze winter de daklozen een slaapplaats zal willen bieden in Brussel, zal men dus dringend het probleem van de opvang van asielzoekers moeten oplossen.

Volgens het de beleidscel van de geachte minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden volstaat het huidige opvangnetwerk van de asielcentra al verscheidene weken niet meer om het groeiend aantal asielzoekers op te vangen. Zowel Fedasil, als de beleidscel van Maatschappelijke Integratie zeggen de problemen niet te willen afschuiven op de sector van de daklozencentra. In de praktijk is dat echter precies wat er nu gebeurt.

Fedasil nam wel al een aantal noodmaatregelen en doet het mogelijke en onmogelijke om zoveel mogelijk mensen te kunnen opvangen, maar slaagt daar ondanks de inspanningen blijkbaar niet meer in. Zo werd onder meer een "nachtasiel" ingericht in de sportzaal van het Klein Kasteeltje, waar diegenen voor wie geen oplossing kon gevonden worden, tenminste de nacht kunnen doorbrengen. Fedasil wijst er ook op dat de overcapaciteit niet zonder gevolgen is voor de personeelsleden en de opgevangen personen in de centra en vraagt natuurlijk lange termijnoplossingen. Een delegatie van Fedasil voerde daarom deze week actie en heeft een open brief overhandigd aan de geachte minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden. Zij belooft een oplossing, maar wil niet zeggen wanneer die er zal zijn.

Dit is de zoveelste episode in de soap met als hoofdpersonages de minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden en de minister van Migratie- en Asielbeleid, waarbij minister Arena geen extra opvangplaatsen wil voorzien zolang minister Turtelboom niet met regularisatiecriteria voor de pinnen komt.

Daarom de volgende vragen :

Hoeveel asielaanvragen waren er sinds het begin 2008 ? Is hier een stijging tegenover vorige jaren merkbaar ?

Volgens Fedasil daalt het aantal vertrekken. Klopt dit ? Hoeveel mensen vertrokken (vrijwillig of gedwongen) sinds begin januari 2008 ? Waaraan is deze daling te wijten ?

Hoeveel asielzoekers werden er sinds begin september "doorgestuurd" door Fedasil wegens een gebrek aan opvangplaatsen ?

Waren er onder die asielzoekers die werden doorgestuurd wegens een gebrek aan opvang gezinnen met kinderen ? Zo ja, hoeveel gezinnen ? Hoeveel kinderen ?

Vindt de geachte minister het verantwoord dat daklozen geen opvang meer kan worden geboden omdat asielzoekers hun plaatsen in de opvangcentra voor daklozen innemen ?

Hoeveel incidenten waren er in de maanden september en oktober 2008 in de opvangcentra voor asielzoekers ? Hoeveel waren er in deze maanden vorig jaar ? Bij hoeveel procent van de incidenten was er geweld tegenover personeel van de opvangcentra ?

Hoeveel overuren werden er in de maanden september en oktober 2008 gepresteerd door het personeel van de federale opvangcentra ? Hoeveel waren er dat in dezelfde maanden vorig jaar ?

Werd er ondertussen overleg gepleegd met elkaar om tot een oplossing te komen voor dit dringende probleem ? Zo ja, wat was het resultaat van dit overleg ? Wanneer komen er structurele maatregelen en welke ?

Antwoord ontvangen op 19 februari 2009 :

In antwoord op haar vragen, ik heb de eer het geachte lid de volgende inlichtingen te verschaffen:

1. De vraag betreffende de evolutie van het aantal asielaanvragen in 2008 valt onder de bevoegdheid van mevrouw de minister van Asiel- en Migratiebeleid (schriftelijke vraag nr. 4-2699). Echter, volgens de gegevens waarover ik beschik, steeg het aantal asielaanvragen met 10,2 % in 2008. Zelfs als we de meervoudige asielaanvragen in mindering brengen, blijft de stijging 7,3 %.

2. Het cijfer voor de uitstroom uit de opvangstructuren blijft inderdaad laag, vooral in vergelijking met de periode vóór juni 2007. De uitstroom uit het opvangnetwerk is het gevolg van het feit dat er ofwel een einde is gekomen aan de materiële bijstand omdat de procedure ten einde is, ofwel van het feit dat de asielzoeker het recht op financiële bijstand heeft verworven en een wettelijk statuut heeft verkregen. In 2008 bedroeg het cijfer voor de uitstroom uit de opvangstructuren 10 800 (tegenover 12 700 voor de instroom). Voor het gehele opvangnetwerk beschik ik niet over de redenen die tot deze uitstroom hebben geleid. Vroeger werden asielzoekers opgevangen in een opvangcentrum tijdens de eerste fase van hun asielprocedure. Zodra hun aanvraag ontvankelijk bleek, hadden zij recht op financiële bijstand en moesten ze zich wenden tot het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW). Sinds juni 2007 worden de asielzoekers tijdens de hele asielprocedure in opvangstructuren opgevangen, dit wil zeggen tot het moment van erkenning van het statuut van vluchteling of, in het geval van een negatieve beslissing, tot het moment waarop alle mogelijke vormen van beroep zijn uitgeput. Dit verklaart waarom de uitstroom van bewoners uit het opvangnetwerk minder snel verloopt.

3. Tussen mei 2008 en september 2008 konden 1 185 personen geen opvangplaats krijgen op de dag van hun aanvraag. Er kon hen echter wel in de daaropvolgende dagen een plaats worden aangeboden. Sinds 27 oktober 2008 hebben we geen personen meer gehad die geen plaats konden krijgen.

4. Ik beschik niet over deze informatie. Het klopt dat gezinnen met kinderen die illegaal in het land verblijven een aanvraag tot opvang moeten richten aan het OCMW van hun verblijfplaats, en dat pas na verificatie van hun toestand een aanvraag wordt ingediend bij Fedasil om hen op te vangen.

5. Het is overdreven om het terugkerende gebrek aan plaatsen voor daklozen – wat ik betreur – toe te schrijven aan enkele asielzoekers die gedurende enkele dagen, buiten de winterperiode, geen plaats konden krijgen in de daarvoor voorziene opvangstructuren. Bovendien herinner ik eraan dat er sinds eind oktober nieuwe specifieke noodopvangplaatsen voor asielzoekers werden gecreëerd zodat uw vraag vandaag niet meer van toepassing is.

6. Aantal incidenten in de opvangcentra :

- september 2008: 24 incidenten ;

- oktober 2008: 27 incidenten ;

- november 2008: 39 incidenten ;

- december 2008: 37 incidenten.

We kunnen geen gegevens voor september en oktober 2007 verstrekken omdat de structurele registratie van de incidenten pas in maart 2008 is begonnen.

Wat het aantal incidenten tegenover het personeel van de opvangcentra betreft, verwijs ik naar de tabel in de bijlage.

7. Het organiseren van extra opvangplaatsen in bepaalde opvangstructuren heeft uiteraard een impact op de personeelsbezetting, met name op het aantal gepresteerde uren.

Het Agentschap heeft de directeurs van de federale opvangcentra verzocht om de impact van deze overbevolking te evalueren op verschillende niveaus zoals het stijgend aantal overuren, een eventueel verhoogd absenteïsme, enz.

Het is evident dat deze overbevolking niet kan blijven duren.

8. Eerst werden noodmaatregelen genomen zodat alle nieuwkomers een opvangplaats konden krijgen (bijkomende noodbedden in de centra, nachtasiel, nieuwe noodopvangstructuur in samenwerking met het Centrum voor dringende sociale actie (CASU), enz.). De eerste noodmaatregelen die werden genomen hadden een positief effect aangezien alle personen die zich vandaag bij de dispatching aanmelden een opvangplaats (of een noodopvangplaats) krijgen. Vervolgens heb ik maatregelen genomen om de uitstroom te versnellen. Zo heb ik de bevoegdheid van het OCMW verduidelijkt, die verantwoordelijk is voor de huurwaarborg of het eerste huurgeld; en Fedasil heeft een termijn vastgelegd waarbinnen de bewoners die een wettelijk verblijfsstatuut verkrijgen hun opvangstructuur moeten verlaten.

Ik heb ook beslist om “code 207” te schrappen voor bepaalde duidelijk vastgelegde categorieën van personen zodat zij kunnen genieten van financiële bijstand van het OCMW. Deze maatregel zal echter geen gevolgen hebben vóór het einde van het eerste trimester van 2009.

Ten slotte heeft de Kern in januari jongstleden. op mijn vraag een budget van 5 miljoen euro ter beschikking gesteld om gedurende zes maand 850 extra opvangplaatsen te creëren. Deze plaatsen worden nu gecreëerd en sommige zijn reeds beschikbaar. Een maandelijkse monitoring zal aan de regering worden voorgelegd om de evolutie van de bezettingsgraad van het netwerk te volgen.

Samenvatting agressie (fysiek en verbaal) in 2008

Maanden

Totaal

Fysieke agressie ten opzichte van personeel

%

Verbale agressie ten opzichte van personeel

%

Totaal

% Totaal

Maart

16

3

19


0

3

19

April

26

1

4

2

8

3

12

Mei

45

8

18

9

20

17

38

Juni

31

6

19

11

35

17

55

Juli

24

2

8

4

17

6

25

Augustus

24

4

17

4

17

8

33

September

24

8

33

7

29

15

63

Oktober

27

3

11

5

19

8

30

November

39

7

18

11

28

18

46

December

37

10

27

8

22

18

49