Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2351

van Marleen Temmerman (sp.a) d.d. 12 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Morning-after pil - Toegankelijkheid - Prijsverlaging

anticonceptie
geneesmiddel
vrij verkrijgbaar geneesmiddel
ziekteverzekering
remgeld
gereduceerde prijs

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
25/3/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-2132

Vraag nr. 4-2351 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Al sinds juni 2001 is de morning-after pil of noodpil (merknaam Norlevo) ook in België zonder voorschrift verkrijgbaar. Deze maatregel werd toen doorgevoerd om de te hoge drempel van de huisarts of gynaecoloog weg te werken en zo de morning-after pil, die soms in urgentie beschikbaar moet zijn, toegankelijker te maken.

Toch zien we vandaag dat er nog steeds factoren zijn die de toegankelijkheid van de noodpil belemmeren. Eén daarvan is de prijs. Norlevo kost zonder voorschrift 8,68 euro. Met een voorschrift wordt een onderscheid gemaakt tussen vrouwen jonger dan 21 en vrouwen die ouder zijn. Meisjes jonger dan 21 jaar krijgen op voorschrift een gratis morning-after pil. Iemand die ouder is dan 21 betaalt nog altijd 6,94 euro (de mutualiteit neemt de overige 20 % voor zijn rekening). Voor een eenmalige beslissing die snel moet genomen worden, blijft dit veel geld voor heel wat mensen.

Een andere reden om de vlotte toegankelijkheid van de noodpil te verbeteren volgt uit onderzoek van de British Pregnancy Advisory Service (BPAS). Deze dienst, die na de legalisering van abortus in het Verenigd Koninkrijk werd opgericht om de National Health Service van de Britse Regering bij te staan bij het legaal uitvoeren en opvolgen van abortus, kwam tot de constatatie dat een morning-after pil aan effect verliest naarmate de uren verstrijken. Ondanks het feit dat deze pil tot 72 uur na de geslachtsgemeenschap kan ingenomen worden, toont onderzoek aan dat de effectiviteit van de pil vermindert van 95 % binnen de eerste 24 uur naar 58 % tussen de 49 en de 72 uur. Deze cijfers tonen duidelijk hoe belangrijk het is dat een noodpil zo snel mogelijk na de geslachtsgemeenschap wordt ingenomen.

Het BPAS kondigde vorige week aan tijdens de kerstperiode gratis morning-after pillen te verspreiden. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat vrouwen de pil in huis hebben in geval ze deze ook effectief nodig hebben, zodat er geen tijd verloren gaat.

Vanwege mijn bezorgdheid over de toegankelijkheid van de noodpil in België, de cijfers van het onderzoek van BPAS in acht genomen, had ik graag een antwoord gekregen op volgende vragen :

- Zal de geachte minister verder aandacht schenken aan het belang van de laagdrempeligheid voor de toegang tot noodpillen, om zo de tijdige inname te stimuleren en ongewenste zwangerschappen te vermijden ? Welke nieuwe maatregelen is zij bereid te ondernemen ?

- Is zij bereid de regeling, met betrekking tot het gratis verkrijgen van de morning-after pil, voor vrouwen onder 21 jaar uit te breiden voor iedereen ? Zal zij ook de prijs zonder voorschrift verlagen, of beter nog het voorschrift voor de noodpil achterwege laten. Met andere woorden, een gratis noodpil zonder voorschrift !

- Hoe staat zij tegenover de Britse actie waarbij gratis preventief morning-after pillen worden uitgedeeld ? Kan er ook in België een dergelijke actie op touw worden gezet ?

Antwoord ontvangen op 25 maart 2009 :

- Noodcontraceptie werd beter toegankelijk gemaakt door de opheffing van de verplichting om een medisch voorschrift voor te leggen. Noodcontraceptie moet echter een gelegenheidsmethode blijven en mag in geen geval regelmatige contraceptie vervangen. Als federaal minister van Volksgezondheid overweeg ik geen bijzondere maatregel ten voordele van deze specifieke vorm van contraceptie.

- Gelet op de kost van deze maatregel overweeg ik niet om de maatregel van financiële toegankelijkheid voor de jonge meisjes van minder dan éénentwintig jaar uit te breiden tot alle vrouwen. Wat de rest betreft, herinner ik eraan dat de morning-after pil niet wordt terugbetaald en dat ik de prijs ervan dus ook niet kan doen dalebn.

- Het klopt dat de doeltreffendheid van deze contraceptiemethode geleidelijk afneemt binnen 72 uur na niet-beschermde seksuele betrekkingen, dit is de uiterste termijn om het geneesmiddel na onbeschermd seksueel contact in te nemen. Jonge vrouwen aanmoedigen om preventief een voorraad van dit geneesmiddel aan te leggen, komt echter neer op een banalisering van deze methode en stuurt een signaal uit dat indruist tegen de aanbeveling om vrouwen die zich herhaaldelijk voor noodcontraceptie aanbieden, in de richting van een contraceptiemethode op lange termijn te sturen. Het is van essentieel belang om vrouwen, bij de aanschaf van dergelijke geneesmiddelen, expliciet aan te raden een medisch onderzoek te ondergaan om een regelmatige contraceptiemethode te starten of deze aan te passen.

Bovendien mag men niet uit het oog verliezen dat noodcontraceptie niet beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en dat dus passende voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

Tot slot hebben studies (Glazier A. en coll.) aangetoond dat een grotere toegankelijkheid van noodcontraceptie daarom niet tot een daling van het aantal zwangerschappen leidt.