Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2325

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 12 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Dierenwelzijn - Moedwillig ziek maken van kalveren - Wit kalfsvlees

welzijn van dieren
dierenbescherming
kalfsvlees
kalf

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
27/1/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1860

Vraag nr. 4-2325 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar verluidt zouden sommige landbouwers om aan de vraag van consumenten naar wit kalfsvlees te voldoen deze kalfjes moedwillig ziek maken.

Hierdoor wordt onnodig leed veroorzaakt bij de kalveren en het lijkt me aangewezen dat deze productiewijze niet langer meer toegestaan zou mogen worden.

Ik had dan ook volgende vragen voorgelegd :

1) Deelt de geachte minister de mening dat het onwenselijk is dat er bij kalveren moedwillig een te laag hemoglobinegehalte wordt gecreëerd vergeleken met een normaal gezond kalf, omdat er nu eenmaal vraag is naar blank kalfsvlees ?

2) Kan zij uiteenzetten welke redenen er zijn om bij kalveren een ongezond laag hemoglobinegehalte te veroorzaken ? Klopt mijn informatie dat het dier ziek uitsluitend ziek wordt gemaakt om het vlees wit te kleuren ?

3) Vindt zij de vraag naar wit kalfsvlees een redelijk doel dat het benadelen van de gezondheid van het kalf rechtvaardigt ? Deelt zij de mening dat de wijze waarop kalveren worden opgefokt om wit kalfsvlees te leveren, in strijd is met de wetgeving inzake dierenrechten ? Zo ja, wat gaat zij eraan doen ? Zo neen, kan zij dit toelichten en meent zij dan niet dat de wetgeving moet worden aangepast ?

4) Welke zijn de gevolgen voor het welzijn van het kalf van het kunstmatig lage hemoglobineniveau ? Klopt mijn info als zou dit onder meer lusteloosheid, een hogere hartslag en een lagere weerstand, en stressreactie veroorzaken ?

5) Deelt zij het standpunt dat het noodzakelijk is om stappen te nemen om de gezondheid van kalveren die gefokt worden om blank kalfsvlees te produceren, te garanderen ? Zo ja, kan u dit gedetailleerd toelichten ?

6) Deelt zij de mening dat de praktijken om wit kalfsvlees te bekomen door kalfjes moedwillig ziek te maken, niet langer meer mag gedoogd ? Zo neen, waarom niet ?

7) Is het haar bekend dat op sommige boerderijen deze kalveren de eerste acht weken nog steeds in hun eentje in een box worden gehouden ? Is het haar bekend dat andere bedrijven, waar kalveren voor wit vlees gefokt worden, kalveren in groepshuisvesting houden ? Deelt zij de mening dat er geen enkele noodzaak is om kalveren in een box te houden ? Zo ja, welke maatregelen gaat zij nemen ? Zo neen, waarom niet ?

8) Kan zij aangeven hoeveel kalveren jaarlijks worden opgekweekt voor hun wit vlees ?

Antwoord ontvangen op 27 januari 2009 :

1 tot 6. De richtlijn 2008/119/EG van de Raad van 18 december 2008 tot vaststelling van minimumnormen ter bescherming van kalveren stelt een minimumgehalte vast van hemoglobine in het bloed. Deze regel wordt in ons land getrouw nageleefd. De mistoestanden door u aangeklaagd, behoren dus tot het verleden.

7. Voormelde EG-richtlijn laat toe dat kalveren gedurende de eerste acht levensweken individueel gehuisvest mogen worden. Hierdoor beoogt de kalverhouder een lager risico op ziekte en sterfte omdat deze jonge dieren nog erg vatbaar zijn voor ziektes overgebracht door hun leeftijdsgenootjes. Na die eerste acht weken is huisvesting in groep verplicht.

8. Zoals hoger gesteld is de productie van wit kalfsvlees ingevolge de dierenwelzijnswetgeving volledig verdwenen.