Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2310

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 12 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Rust- en verzorgingstehuizen (RVT) - Huisbezoeken - Aantallen

dokter
officiële statistiek
sociale voorzieningen
algemene geneeskunde
bejaarde
geografische spreiding
thuisverzorging

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
8/5/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1576

Vraag nr. 4-2310 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt schriftelijke vraag nr. 4-278 en vraagt om bijkomende informatie. Deze handelde over het de aantal huisbezoeken in rust- en verzorgingstehuizen (RVT). Ik stelde deze op 30 januari 2008. Op 5 maart 2008 kreeg ik volgend antwoord : “ Ik heb de eer u mee te delen dat de elementen van antwoord aan het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering werden gevraagd, maar dat deze dienst nog niet alle elementen heeft kunnen verzamelen om een correct antwoord op te stellen. Een definitief antwoord zal u zo spoedig mogelijk worden verstrekt. ” We zijn intussen een half jaar verder en ik wacht nog steeds op het antwoord. Bij deze herneem ik de vraag nog eens.

De Artsenkrant van 12 oktober 2007 maakte melding van het feit dat de artsen steeds meer met afspraken werken. Dit zou voor veel patiënten een gemakkelijke manier zijn om overvolle wachtkamers te vermijden. Hierdoor worden ook het aantal tijdrovende (en door de brandstofprijzen ook steeds duurdere) huisbezoeken van de arts verminderd. Tegelijk is het wetenschappelijk bewezen dat de beste zorgen in het dokterskabinet gebeuren. Daar heeft de arts (huisarts) alles bij de hand om de beste zorgen toe te dienen. Het neemt ook een boel frustratie weg bij de huisartsen die zeer veel parkeerproblemen ondervinden. Het invoeren van een aanvaard aangepast parkeren (AAP) zou dan ook niet zo’n grote impact hebben om de bestaande verkeerssituatie. Minder huisbezoeken zou dan ook leiden tot minder parkeerproblemen, minder nood tot AAP en bijgevolg een gemakkelijker toestaan van AAP door de overheid.

Om dit allemaal beter in kaart te kunnen brengen had ik graag een antwoord gehad op volgende vragen, die allen handelen over huisbezoeken in rust- en verzorgingstehuizen (RVT) :

Hoeveel gewone huisbezoeken in RVT's (nomenclatuurnummer 103913) werden gedaan in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en dit voor de jaren 2004, 2005, 2006, 2007 en het eerste semester van 2008 ? Hoeveel procent van de totale consultaties in RVT's in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel is dit ? En hoeveel was het totaal voor België voor die jaren ?

Hoeveel avond-huisbezoeken tussen 18 en 21 uur in RVT's (nomenclatuurnummer 103913+104333) werden gedaan in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en dit voor de jaren 2004, 2005, 2006, 2007 en het eerste semester van 2008 ? Hoeveel procent van de totale consultaties in RVT's in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel is dit ? En hoeveel was het totaal voor België voor die jaren ?

Hoeveel nacht-huisbezoeken tussen 21 en 8 uur in RVT's (nomenclatuurnummer 103913+104311) werden gedaan in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en dit voor de jaren 2004, 2005, 2006, 2007 en het eerste semester van 2008 ? Hoeveel procent van de totale consultaties in RVT's in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel is dit ? En hoeveel was het totaal voor België voor die jaren ?

Hoeveel weekend- en feestdag-huisbezoeken in RVT's (nomenclatuurnummer 103913+104296) werden gedaan in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en dit voor de jaren 2004, 2005, 2006, 2007 en het eerste semester van 2008 ? Hoeveel procent van de totale consultaties in RVT's in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel is dit ? En hoeveel was het totaal voor België voor die jaren ?

Antwoord ontvangen op 8 mei 2009 :

In de nomenclatuur met betrekking tot de bezoeken van de huisartsen in de rust- en verzorgingstehuizen en rustoorden voor bejaarden zijn twaalf codenummers vervat waaronder die welke in voormelde vraag voorkomen. Om een volledig antwoord te geven, heeft men dus ook voor die twaalf codenummers naar informatie gezocht. Om de leesbaarheid te verbeteren, wordt de beschrijving van elk van die codenummers in een afzonderlijk document opgenomen.

In de bijgevoegde tabellen (*) worden de uitgaven en het aantal gevallen van de twaalf betrokken codenummers voor 2006, 2007 en de eerste semester 2008 volledig uitgesplitst per regio. Het percentage van elk codenummer in het totaal van de gevallen of de uitgaven wordt ook vermeld. Voor 2004 en 2005 was de uitsplitsing per regio nog niet beschikbaar; dat verklaart waarom voor die twee jaren alleen de totaalbedragen zonder regionale uitsplitsing zijn vermeld.

De vraag had ook betrekking op het aantal bezoeken die ’s nachts of in het weekend en op feestdagen wordt afgelegd. In de vraag wordt zeer terecht gezinspeeld op een combinatie van codenummers (honorarium van het bezoek + supplement) om die bezoeken ’s nachts of in het weekend te onderscheiden. Spijtig genoeg kan op basis van de gegevens van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) het aantal gevallen voor een combinatie van codenummers niet worden herkend. Daarom bevat het antwoord geen aantal gevallen en uitgaven voor die combinaties, maar alleen voor elk codenummer afzonderlijk. Er dient nog te worden opgemerkt dat die codenummers voor supplementen die in de vraag (104333, 104311 en 104296) zijn vermeld, ook kunnen worden geattesteerd voor andere verstrekkingen die geen verband houden met de bezoeken in de rust- en verzorgingstehuizen.

Ik vestig nog uw aandacht op het feit dat alle bezorgde cijfers boekhoudkundige gegevens zijn en dat de regionale spreiding op de woonplaats van de patiënt is gebaseerd.

(*) “De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld. Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat.”