Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1927

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 29 oktober 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Kredietcrisis - Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) - Derogaties Banken

Financial Services and Markets Authority
kredietinstelling
balans
krediet
financiële solvabiliteit
bankcontrole
monetaire crisis

Chronologie

29/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2008)
5/1/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2262

Vraag nr. 4-1927 d.d. 29 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit diverse bronnen heb ik vernomen dat het Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) regelmatig derogaties heeft toegekend aan diverse Belgische banken, onder meer wat betreft het rapporteren in de jaarrekeningen. Zo verkreeg Dexia bank wat de voorstelling van de jaarrekeningen betrof van 2005 een derogatie van het CBFA.

Uit de jaarrekeningen van 2006 van Fortis blijkt dat een derogatie werd verleend voor de post : “ Opgave van buiten-balansverrichtingen op termijn op effecten, deviezen en andere financiële instrumenten die geen verplichtingen met een potentieel kredietrisico in de zin van post II van de buitenbalansstelling met zich meebrengen. ” Volgende passage wijst op een derogatie : Becijfering van de impact op de resultaten van een derogatie op de waarderingsregel van artikel 36bis, § 2, met betrekking tot de termijnrenteverrichtingen. Het is nu net in deze buitenbalansverrichtingen dat er heden vele rotte appelen opduiken.

Naar verluidt werden er door het CBFA onder meer derogaties toegekend wat betreft het in de jaarrekeningen weer te geven verschil tussen de marktwaarde en de reeds gerealiseerde resultaten alsook de boekwaarde.

Uit het jaarverslag van 2007 vanwege Dexia blijken er meer derogaties te zijn toegestaan door het CBFA. Zelf zegt Dexia hierover dat derogaties werden toegestaan voor : “ 1) Termijnrenteverrichtingen afgesloten in het kader van het thesauriebeheer. Het gaat om verrichtingen met een looptijd kleiner dan of gelijk aan één jaar ; 2) Termijnrenteverrichtingen in euro afgesloten in het kader van het globaal balansbeheer (ALM beheer) met renterisicoreducerend karakter of zonder renterisicoreducerend karakter maar binnen een limiet in functie van de rentabiliteit en solvabiliteit van de bank ; en 3) Termijnrenteverrichtingen in deviezen met renterisicoreducerend karakter. ”

Blijkbaar werden derogaties toegestaan in functie van en ik citeer “ de rentabiliteit en de solvabiliteit ” van de bank. Heden weten we hoe het stond met deze solvabiliteit.

Voor alle duidelijkheid : ik heb het niet over de interne contracten derogatie op basis van rondschrijven van het CBFA van1996 doch wel over de andere al of niet tijdelijke derogaties op buitenbalansproducten, deviezentransacties en waarderingen.

Graag kreeg ik dan ook een antwoord op de volgende vragen :

1)Kan de geachte minister uitvoerig toelichten en dit voor respectievelijk de jaren 2005, 2006, 2007 en 2008 welke al dan niet tijdelijke derogaties werden toegekend door de CBFA aan de banken Dexia en Fortis, alsook aan andere banken ? Ik had graag een lijst ontvangen en dit zowel wat betreft de aard van de derogaties, het karakter (al of niet tijdelijk) alsook aan welke banken deze werden toegekend. Gezien de impact van de bankencrisis vraag ik een gedetailleerde weergave van élke derogatie aan elke bank voor elk beoogd jaar.

2)Kan hij aangeven hoeveel derogaties in het totaal werden toegekend in respectievelijk 2005, 2006, 2007 en de eerste acht maanden van 2008 ?

3)Klopt mijn informatie dat bij bepaalde derogaties vanwege de CBFA die aan banken werden toegekend de limiet variabel was al naar gelang de solvabiliteit en rentabiliteit van de bank ? Kan worden toegelicht waarom dit werd gedaan en hoe dit werd gecontroleerd ?

4)Bepaalde derogaties werden toegekend door de CBFA om af te wijken van de normale regels wat betreft de jaarrekeningen en dit voor buiten-balansverrichtingen. Kan hij weergeven en dit voor elk jaar en elke bank sinds 2005 voor welk bedrag een derogatie werd toegekend en kan hij gedetailleerd weergeven of het initiatief kwam van de banken of de CBFA ?

5)Heeft het CBFA bepaalde aanvragen voor derogaties op het boeken en inbrengen in het jaarverslag voor buiten-balansverrichtingen geweigerd ? Zo ja, waarom en hoeveel waren het er ?

6)Kan hij aangeven welke de criteria waren die het CBFA hanteerde om derogaties toe te kennen en kan dit uitvoerig worden toegelicht ?

7)Achteraf oordelen is altijd gemakkelijk, doch meent hij niet dat de CBFA in bepaalde gevallen te verregaande derogaties heeft toegekend aan banken ? Kan hij dit uitvoerig motiveren ?