Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1870

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 28 oktober 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Misdrijven - Slachtoffers - Belgische toeristen in het buitenland - Slachtofferhulp

overtreding
criminaliteit
slachtoffer
Belgen in het buitenland
slachtofferhulp
politiële samenwerking
ambassade

Chronologie

28/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2008)
24/11/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1870 d.d. 28 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Niet alleen in ons land krijgen mensen af te rekenen met criminaliteit. Ook in het buitenland kunnen toeristen of zakenlui het slachtoffer worden van een misdrijf. Net omdat de slachtoffers zich niet in hun thuisland bevinden, verkeren ze in een meer kwetsbare situatie.

Buitenlandse Zaken waarschuwt dan ook wanneer waakzaamheid is geboden. In haar reisadviezen worden vaak criminaliteitsfenomenen toegelicht, die typisch zijn voor een welbepaalde reisbestemming.

De ambassades en consulaire diensten van ons land houden naar verluidt jaarlijks het aantal meldingen bij van misdrijven jegens landgenoten.

Kan de geachte minister mij voor elke diplomatieke post en gedurende de laatste drie jaar meedelen wat het aantal meldingen van misdrijven is jegens landgenoten, opgesplitst volgens de aard van het misdrijf ?

Ik kan aannemen dat niet in ieder land de politionele samenwerking met onze diplomatieke post naar behoren verloopt. In welke landen is de politionele/gerechtelijke afhandeling problematisch te noemen ?

Evenzeer kan ik aannemen dat niet in ieder land gedegen slachtofferhulp beschikbaar is. In welke landen is slachtofferhulp het meest problematisch ? Op welke wijze zijn onze diplomatieke posten in deze landen voorbereid om zelf het nodige te doen ?

Antwoord ontvangen op 24 november 2008 :

Mijn diensten beschikken niet over statistieken met betrekking tot het aantal meldingen van misdrijven in het buitenland jegens landgenoten. Het is mij dan ook niet mogelijk het geachte lid het gevraagde overzicht te bezorgen, temeer sommige slachtoffers verkiezen dit niet te melden aan de diplomatieke posten.

Wat betreft misdrijven die in het buitenland worden gepleegd tegen Belgische onderdanen kan worden gesteld dat er in het algemeen een vrij goede samenwerking bestaat tussen de bevoegde buitenlandse politionele en gerechtelijke instanties en de Belgische diplomatieke posten. Weliswaar functioneert het gerechtelijk systeem in het ene land sneller en adequater dan in het andere. In dit verband dient te worden opgemerkt dat de diplomatieke posten in principe slechts zullen worden ingelicht van een misdrijf jegens een landgenoot, indien deze hiertegen geen bezwaar maakt.

Met betrekking tot de gerechtelijke procedurenaar aanleiding van een misdrijf dient te worden gesteld dat in vrijwel alle gevallen de beëindiging hiervan plaats heeft lang nadat de betrokken slachtoffers zijn teruggekeerd naar België. Het gaat hier immers meestal om toeristen of zakenlui die in principe een reis voor een beperkte duur hebben geboekt.

De steun die door de Belgische diplomatieke en consulaire posten wordt verleend aan landgenoten die in het buitenland het slachtoffer worden van een misdrijf is afhankelijk van de aard van het misdrijf en van de concrete situatie waarin het slachtoffer zich bevindt. In bepaalde gevallen (bijvoorbeeld diefstal) bestaat deze steun in het zoeken, samen met het slachtoffer, naar financiële middelen die een terugkeer naar België mogelijk maken. Indien de slachtoffers werden beroofd van hun reisdocumenten zal in voorkomend geval een nieuw paspoort worden afgegeven of een reisdocument dat de terugkeer naar België mogelijk maakt

Steeds zal aan de slachtoffers de mogelijkheid worden geboden om contact te kunnen opnemen met familie of vrienden in België om deze op de hoogte te brengen. Indien de slachtoffers hiertoe niet zelf in staat zijn zal dit gebeuren door de diensten van de ambassades of consulaten.

Bij opname in een ziekenhuis van slachtoffers van een misdrijf zal de diplomatieke post, indien nodig, bijstand verlenen met het oog op een snelle repatriëring naar België. Steeds meer landgenoten zijn echter in het bezit van een reisverzekering, zodat een tussenkomst van de diplomatieke posten, wat dit aspect betreft, beperkt blijft.

De eigenlijke slachtofferhulp wordt meestal in België verstrekt. De eerste betrachting van het slachtoffer is immers vrijwel altijd om zo snel mogelijk naar zijn land terug te keren teneinde zich opnieuw in een vertrouwde omgeving te bevinden. Hiertoe stelt, zoals reeds hoger vermeld, de bevoegde diplomatieke of consulaire post dan ook steeds alles in het werk om de nodige bijstand te verlenen met het oog op een snelle repatriëring naar België.