Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1860

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 28 oktober 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Dierenwelzijn - Moedwillig ziek maken van kalveren - Wit kalfsvlees

welzijn van dieren
dierenbescherming
kalfsvlees
kalf

Chronologie

28/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2008)
5/1/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2325

Vraag nr. 4-1860 d.d. 28 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar verluidt zouden sommige landbouwers om aan de vraag van consumenten naar wit kalfsvlees te voldoen deze kalfjes moedwillig ziek maken.

Hierdoor wordt onnodig leed veroorzaakt bij de kalveren en het lijkt me aangewezen dat deze productiewijze niet langer meer toegestaan zou mogen worden.

Ik had dan ook volgende vragen voorgelegd :

1) Deelt de geachte minister de mening dat het onwenselijk is dat er bij kalveren moedwillig een te laag hemoglobinegehalte wordt gecreëerd vergeleken met een normaal gezond kalf, omdat er nu eenmaal vraag is naar blank kalfsvlees ?

2) Kan zij uiteenzetten welke redenen er zijn om bij kalveren een ongezond laag hemoglobinegehalte te veroorzaken ? Klopt mijn informatie dat het dier ziek uitsluitend ziek wordt gemaakt om het vlees wit te kleuren ?

3) Vindt zij de vraag naar wit kalfsvlees een redelijk doel dat het benadelen van de gezondheid van het kalf rechtvaardigt ? Deelt zij de mening dat de wijze waarop kalveren worden opgefokt om wit kalfsvlees te leveren, in strijd is met de wetgeving inzake dierenrechten ? Zo ja, wat gaat zij eraan doen ? Zo neen, kan zij dit toelichten en meent zij dan niet dat de wetgeving moet worden aangepast ?

4) Welke zijn de gevolgen voor het welzijn van het kalf van het kunstmatig lage hemoglobineniveau ? Klopt mijn info als zou dit onder meer lusteloosheid, een hogere hartslag en een lagere weerstand, en stressreactie veroorzaken ?

5) Deelt zij het standpunt dat het noodzakelijk is om stappen te nemen om de gezondheid van kalveren die gefokt worden om blank kalfsvlees te produceren, te garanderen ? Zo ja, kan u dit gedetailleerd toelichten ?

6) Deelt zij de mening dat de praktijken om wit kalfsvlees te bekomen door kalfjes moedwillig ziek te maken, niet langer meer mag gedoogd ? Zo neen, waarom niet ?

7) Is het haar bekend dat op sommige boerderijen deze kalveren de eerste acht weken nog steeds in hun eentje in een box worden gehouden ? Is het haar bekend dat andere bedrijven, waar kalveren voor wit vlees gefokt worden, kalveren in groepshuisvesting houden ? Deelt zij de mening dat er geen enkele noodzaak is om kalveren in een box te houden ? Zo ja, welke maatregelen gaat zij nemen ? Zo neen, waarom niet ?

8) Kan zij aangeven hoeveel kalveren jaarlijks worden opgekweekt voor hun wit vlees ?