Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1859

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 28 oktober 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) - Geneesmiddel Strattera - Zelfmoord bij jongeren - Risico

jongere
geneesmiddel
geneeswijze
zelfmoord
ziekte van het zenuwstelsel

Chronologie

28/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2008)
5/1/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2324

Vraag nr. 4-1859 d.d. 28 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland bestaat er heel wat commotie omtrent de gedeeltelijke vrijgave van het rapport Strattera Risk Benefit Assessment. De farmaceutische industrie zou de vrijgave van dit rapport blokkeren. Het medicijn wordt voorgeschreven bij attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD). Indiener vraagt om onderzoek naar alternatieven voor de behandeling van ADHD en aanverwante stoornissen bij kinderen en jeugdigen.

Ik heb dan ook volgende vragen :

1) Is de geachte minister op de hoogte van de gedeeltelijke vrijgave van het rapport Strattera Risk Benefit Assessment en de ernstige implicaties die uit dit rapport zouden voortvloeien wat betreft zelfmoord bij jongeren die deze medicatie dagelijks gebruiken ?

2) Is zij op de hoogte van het feit dat in het gedeelte van het rapport dat nu al is vrijgegeven schokkende cijfers staan ten aanzien van het aantal Stratteragebruikers met suïcidaal gedrag, en het aantal Stratteragebruikers dat daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd ?

3) Heeft zij weet van zelfmoorden bij jongeren in ons land waarbij Strattera mogelijks een rol zou hebben gespeeld ? Zo ja, kan zij dit nader toelichten wat betreft aantallen ? Zo neen, meent zij niet dat proactief onderzoek aangewezen is ?

4) Beschikt zij of heeft zij weet van andere onderzoeken die aangeven dat Strattera een aantal ernstige bijwerkingen heeft, waaronder een verhoogde kans op suïcide ? Zo ja, kan zij dit uitvoerig toelichten ?

5) Hoeveel kinderen zijn gediagnosticeerd met ADHD ?

6) Hoeveel kinderen nemen Strattera of een andere variant met gelijkaardige samenstelling en kan zij de andere varianten met gelijkaardige samenstelling opnoemen ?

7) Kan aangegeven worden welke bijwerkingen Strattera heeft volgens de bijsluiter, en in welke mate deze bijwerkingen zich voordoen ?

8) Bestaat er een protocol of richtlijn voor de diagnose en behandeling van ADHD en aanverwante stoornissen ? Zo ja, wat houdt deze in ? Zo neen, waarom niet en is het niet aangewezen een richtlijn uit te vaardigen ?

9) Voeren haar diensten onderzoek naar de schadelijke gevolgen van Strattera ? Is zij van mening dat de overheid hier een verantwoordelijkheid in heeft ? Zo ja, welke ?