Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1590

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 15 september 2008

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

België - Economie - Russische investeringen

België
Rusland
buitenlandse investering
internationale economie
globalisering

Chronologie

15/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/10/2008)
12/12/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1588
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1589

Vraag nr. 4-1590 d.d. 15 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens recente berichtgeving in de pers zou België zich ongerust moeten maken omtrent de investeringen vanwege Russische bedrijven en particulieren in ons land. Er zou sprake zijn van een gestuurd beleid vanwege Rusland om bepaalde sleutelsectoren in ons land te bemachtigen. Sommige specialisten, waar ik het niet mee eens ben, bepleiten de noodzaak om een onderzoek te voeren naar de motieven van deze Russische investeerders. Anderen, waaronder ikzelf, menen dat dit een logisch gevolg is van de globalisering van de economie en als land zouden we hierop juist moeten inspelen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Wat is de reactie van de geachte minister op de stelling van enkele specialisten dat de Belgische overheid maatregelen zou moeten treffen omdat Russische investeerders zich systematisch zouden inkopen in Belgische ondernemingen? Kan dit uitvoerig toegelicht worden?

2) Zal een onderzoek gelast worden naar de motieven van deze Russische investeerders? Zo ja, wat zal dit onderzoek inhouden? Zo neen, waarom niet?

3) Welke zijn de bestaande controles/knipperlichten wat betreft buitenlandse investeringen vanwege ondernemingen en particulieren in onze ondernemingen? Kunnen deze controles uitvoerig toegelicht worden?

4) Is de geachte minister het met me eens dat ons land juist gebaat is met investeerders vanuit de zogenaamde BRIC-landen en dat we bijgevolg deze investeringen juist moeten stimuleren? Zo ja, hoe gaan deze investeringen aangemoedigd worden en is een handelsmissie aangewezen? Kan dit uitvoerig toegelicht worden?

Antwoord ontvangen op 12 december 2008 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden:

1. België heeft steeds een open investeringspolitiek gevoerd die bijdraagt aan onze economische groei. Aangezien ons land de OESO-Verklaring inzake internationale investeringen onderschreef kan het in principe geen specifieke investeringsbelemmeringen voor een bepaald land uitvaardigen. Maar het nut om dergelijke maatregelen te treffen is me niet duidelijk. België heeft een wetgeving in andere domeinen die voor een correcte marktwerking moeten zorgen onder meer inzake concurrentie en kartelvorming. In het algemeen moet er nauwkeurig worden op toegezien dat de wetgeving toegepast wordt en de onderzoeken ook effectief gebeuren.

2. Aangezien België een open investeringsklimaat wenst te behouden meen ik dat het niet nuttig is om een onderzoek te organiseren naar investeringen van een bepaalde origine.

3. België heeft geen wetgeving specifiek gericht op de controle van buitenlandse investeringen/investeerders.

4. België heeft steeds een open investeringsbeleid gevoerd en ik zie geen aanleiding om dit te wijzigen. De promotie inzake het aantrekken van buitenlandse investeringen is een gewestelijke materie. De federale overheid blijft evenwel bevoegd voor een aantal belangrijke elementen inzake het investeringsklimaat waaronder fiscaliteit. Hieromtrent wordt informatie gegeven, al dan niet met alle of sommige regionale autoriteiten via ondermmer handelsmissies. Afgelopen jaren vonden diverse campagnes, onder andere in de BRICS-landen, plaats.