Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1441

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 4 september 2008

aan de minister van Landsverdediging

International Security Assistance Force (ISAF) - Belgische militaire bijdrage - Kosten

NAVO
Afghanistan
strijdkrachten in het buitenland
defensiebegroting

Chronologie

4/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/10/2008)
9/10/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1442

Vraag nr. 4-1441 d.d. 4 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-macht ISAF (International Security Assistance Force) is in ongeveer een jaar tijd al opgelopen tot bijna 600 miljoen euro. Aanvankelijk was de tweejarige missie begroot op 380 miljoen euro. Dat heeft de Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop geschreven na schriftelijke vragen over de overschrijding van het budget voor Uruzgan. Ook ons land neemt sinds kort deel aan ISAF in Afghanistan. Graag had ik het kostenplaatje nader bekeken.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Welke is de de totale begrote kostprijs is van onze missie in Afghanistan en dit op jaarbasis alsook opgesplitst per ingezet component (vliegtuigen, bewaking, …) en dit tot de geplande vertrekdatum van elk component?

2) Heeft begroting deze cijfers reeds ontvangen en de goedkeuring gekregen van de Inspectie van Financiën en waren er hieromtrent enige bemerkingen, opmerkingen of kanttekeningen vanwege Begroting en/of de Inspectie van Financiën? Graag kreeg ik een zeer gedetailleerde toelichting.

3) Kan de geachte minister bevestigen dat hij dus een volledig groen licht heeft gekregen wat betreft het kostenplaatje van deze missie en zo ja, wanneer heeft hij dit groen licht gekregen?

4) Is deze bijdrage financieel gedekt tot op de vooropgestelde vertrekdatum?

5) Kan hij garanderen dat hij geen behoefte heeft aan extra financiële middelen voor Landsverdediging wat betreft onze bijdrage aan ISAF en dit tot het einde van de missie in Afghanistan?

6) Houdt hij met het opstellen van de begroting voor de missie in Afghanistan rekening met verhoogd slijtage van het materiaal alsook operationele verliezen en de aanschaf van extra materiaal? Zo ja, welk bedrag is hiervoor uitgetrokken op jaarbasis en kan dit gedetailleerd toegelicht worden?

7) Kan hij aangeven welk bijkomend bedrag hij heeft gebudgetteerd voor de medische en sociale ondersteuning van het personeel en de familie van onze jongens in Afghanistan en dit op jaarbasis? Kan hij dit toelichten?

Antwoord ontvangen op 9 oktober 2008 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

1. Naar aanleiding van de mededeling aan de Ministerraad van 1 februari 2008, werd de globale Belgische missie in Afghanistan voor 2008, begroot op 52,8 miljoen euro bruto of 30,1 miljoen euro netto. De kost voor de inzet van de F-16 vliegtuigen werd geraamd op 14,3 miljoen euro bruto of 5,2 miljoen euro netto. Deze inzet werd goedgekeurd tot eind februari 2009, wat resulteert in een bijkomende kost van 8,3 miljoen euro bruto of 3,1 miljoen euro netto voor het budgettair jaar 2009. Sinds de herstructurering van Defensie in 2002, wordt er geen boekhouding meer gehouden van de uitgaven per component, ook niet bij inzet.

2. Voor elke buitenlandse inzet wordt de goedkeuring gevraagd aan de Ministerraad. Er wordt voor elke opdracht een budget opgesteld dat langs de Inspectie van Financiën gaat. In zijn adviezen van 31 januari 2008 en van 10 juli 2008, wijst de Inspectie op de budgettaire toestand van het departement Defensie, maar laat de beslissing tot deelname aan de beschouwde operatie over aan de regering.

3. Defensie heeft de goedkeuring gekregen tijdens de ministerraden van 1 februari 2008 (notificatiepunt 18 — ISAF 2008) en van 25 juli 2008 (notificatiepunt 41 — uitzending F-16). De beslissing van de Ministerraad van 1 februari stelt dat deze onder voorbehoud en in afwachting is van de komende begrotingscontrole. Met de Ministerraad van 25 juli 2008 werd aan Defensie gevraagd om in de loop van het jaar de nodige reaffectaties uit te voeren intern het toegekende budget, om de inzet budgettair mogelijk te maken.

4. Conform de beslissing van de Ministerraad van 25 juli 2008 werd een dossier ingediend voor een herschikking van het budget van Defensie 2008. De begroting voor 2009 is nog in opmaak.

5. De begroting 2008 werd herschikt. Voor de dekking van de uitgaven voor operaties kan eveneens gerekend worden op bijdragen van de de Verenigde Naties (VN), de Europese Unie (EU) en de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken. Defensie heeft geen behoefte aan bijkomende middelen om de lopende operatie ISAF uit te voeren.

6. Bij de aankoop van groot militair materieel wordt steeds van bij het begin rekening gehouden met een attritie, die eigen is aan de aard en bet gebruik ervan. Er gebeuren dus geen bijkomende aankopen ter vervanging van eventuele operationele verliezen.

7. De kost van de aanwezigheid in Afghanistan van medisch personeel, inclusief hun verbruik van medisch materieel, bedraagt 615 000 euro voor 2008. De kost voor sociale verbindingen werd begroot op 375 000 euro. Voor de organisatie van sociale activiteiten in België ten behoeve van de familieleden van militairen in de operatie, zijn 14 000 euro voorzien. De sociale activiteiten die georganiseerd worden in Afghanistan zullen 11 000 euro kosten. Al deze kosten maken deel uit van de totale kost van de operatie en vormen geen bijkomende uitgaven.