Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1420

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 4 september 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen

Werkgerelateerde kankers - Reptotoxines

kanker
beroepsziekte
giftige stof
arbeidsveiligheid
gevaarlijke stof
kankerverwekkende stof
gezondheid op het werk
fytosanitair product
verdelgingsmiddel
richtlijn (EU)

Chronologie

4/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/10/2008)
5/1/2009Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1419
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2465

Vraag nr. 4-1420 d.d. 4 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De reptotoxines, chemische stoffen die effect hebben op de voortplanting (mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid en misvorming van embryo’s), richten een ravage aan. Dat blijkt uit een studie van het Institut syndical européen (ISE), waarover “Vers L’Avenir” eind augustus 2008 schrijft.

Werkplekken stellen mensen bloot aan een lange lijst van giftige stoffen. Volgens Tony Musu, onderzoeker van het ISE, gaat het om een miskend probleem.

Hij zegt dat het heel moeilijk is een onderscheid te maken tussen de giftige stoffen waaraan je specifiek blootgesteld wordt op de werkplek en die in het privéleven.

De onderzoeker benadrukt dat heel wat stoffen niet erkend zijn als reptotoxine en dat de Europese richtlijn zou moeten uitgebreid worden voor een betere bescherming van werknemers.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Hoe reageert de geachte minister op deze studie en worden er bijkomende maatregelen getroffen? Zo ja, de welke? Zo neen, waarom niet?

2) Welke implicaties op de gezondheid vloeien voort uit een te grote blootstelling aan reptotoxines en kan zij dit uitvoerig toelichten?

3) Hoe reageert zij op het gegeven dat heel wat stoffen niet erkend zijn als reptotoxine? Om welke stoffen gaat het en waarom zijn zij tot op heden niet erkend?

4) Is zij het eens met de hoger aangehaalde stelling waarbij de Europese Richtlijnen ter bescherming van de werknemers moet worden aangescherpt? Zo ja waar en hoe gaat zij dit bepleiten?

5) Hoeveel mensen worden op hun werkplek geconfronteerd met reptotoxines op jaarbasis in ons land?

6) In welke sectoren worden de werknemers blootgesteld aan reprotoxines? Worden er bijzondere acties voorzien ten aanzien van die sectoren waar de kans op blootstelling aan reptotoxines het grootst is?

7) Welke best practices inzake het beperken van de blootstelling aan reptotoxines van het buitenland acht zij interessant en zal zij implementeren in eigen land?