Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1364

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 7 augustus 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen

Rellen met Turkse jongeren in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek - Gerechtelijk onderzoeken

Turkije
recht tot betogen
extremisme
openbare veiligheid
geweld
politie
migrant
radicalisering

Chronologie

7/8/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/9/2008)
4/9/2008Antwoord
28/10/2008Aanvullend antwoord

Vraag nr. 4-1364 d.d. 7 augustus 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 21 oktober van vorig jaar ontaardde een verboden manifestatie van Turkse jongeren voor de Amerikaanse ambassade in zware rellen. Hierbij werd een Armeens café kort en klein geslagen. Enkele dagen later liep een – opnieuw – verboden betoging wederom uit de hand. Vuilnisbakken, winkelruiten en geparkeerde auto’s moesten eraan geloven en een Koerdische muziekwinkel in Sint-Joost-ten-Node werd compleet vernield. De manifestanten waren veelal gemaskerd en droegen baseballknuppels. Niet enkel was de materiële schade enorm, ook het autoverkeer en het openbaar vervoer ondervonden heel wat hinder.

Tijdens de eerste rellen werd naar verluidt niemand opgepakt. Bij de tweede reeks van geweld zouden zeker ‘honderd heethoofden administratief of gerechtelijk zijn opgepakt’.

De minister van Justitie veroordeelde de incidenten krachtig in de Senaat van 25 oktober 2007: “Zulk gedrag kan niet worden getolereerd en de Belgische Staat moet daarop een krachtig, duidelijk en evenredig antwoord geven”. Volgens de minister had het parket al verschillende dossiers geopend en zou het parket er alles aan doen om de betrokkenen, aan de hand van fotografisch materiaal, te identificeren. Nog volgens de minister zouden de dossiers “met de nodige ernst en spoed” behandeld worden.

Intussen blijkt dat de rellen de politie in totaal 500 000 euro heeft gekost (15 000 werkuren en een vernielde politiecombi). De burgemeesters willen dat bedrag nu doorrekenen aan de jongeren en organisatoren die verantwoordelijk waren voor de rellen.

1. Is uit onderzoek intussen al gebleken welke (extremistische) groeperingen er betrokken waren bij de gewelddadige acties?

2. Tegen hoeveel manifestanten, die bij deze rellen betrokken waren, is uiteindelijk een dossier geopend bij het parket?

3. Welk gevolg werd aan deze dossiers gegeven?

a. Hoeveel dossiers zijn nog lopende?

b. Werden, gezien de ‘‘spoedige behandeling” reeds manifestanten vervolgd? En zo ja, hoeveel veroordelingen werden uitgesproken en dewelke?

Antwoord ontvangen op 4 september 2008 :

De gegevens nodig om te antwoorden op de vraag werden opgevraagd bij de bevoegde instanties. Het resultaat hiervan zal later worden meegedeeld.

Aanvullend antwoord ontvangen op 28 oktober 2008 :

Ik wens het geachte lid mee te delen dat naar aanleiding van de rellen van 21 oktober 2007 geen enkele minderjarige ter beschikking is gesteld van de procureur des Konings te Brussel. Er zijn op 25 oktober 2007 daarentegen wel twee minderjarigen ter beschikking gesteld voor dezelfde feiten; zij werden voor de jeugdrechter gebracht die hen in vrijheid heeft gesteld zonder maatregelen te nemen.

Deze feiten hebben betrekking op een tiental jongeren die stenen hebben gegooid naar een politieauto en deze vervolgens letterlijk bestormd en vernield hebben. De inzittende politiemannen zijn gewond geraakt.

De dossiers van beide minderjarigen werden geseponeerd wegens onvoldoende bewijslast voor de ene en het ontbreken van antecedenten voor de andere die ervan verdacht werd stenen te hebben gegooid naar de politieauto. Geen van beiden wordt ervan verdacht lid te zijn van een extremistische groepering.

•Deze feiten hebben tevens geleid tot een opsporingsonderzoek ten laste van meerderjarigen.

Op 30 januari 2008 is een derde minderjarige ter beschikking gesteld van de jeugdrechter en voorgeleid. De jeugdrechter heeft hem onder voorwaarden terug naar zijn familie gestuurd. Zijn dossier dat betrekking heeft op slagen en verwondingen aan agenten met arbeidsongeschiktheid tot gevolg, gepleegd op 24/ ocktober 2007, is nog steeds hangende voor de 12de kamer van de jeugdrechtbank te Brussel. Ter zake van deze feiten is ook ten laste van een meerderjarige een opsporingsonderzoek gevoerd.