Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-128

van Louis Ide (CD&V N-VA) d.d. 14 januari 2008

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Centra voor menselijke erfelijkheid (CME) - DNA-tests - Gebruik - Aantal (in Vlaanderen, in Wallonië en in Brussel - Ziekteverzekering : kostprijs)

DNA
genetica
ziekteverzekering
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

14/1/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/2/2008)
5/3/2008Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-38

Vraag nr. 4-128 d.d. 14 januari 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 19 oktober 2007 verscheen in Artsenkrant het bericht dat België koploper is wat betreft het gebruik van moleculaire DNA-tests. Onder de ruim 200.000 tests die in 2005 werden uitgevoerd door de centra voor menselijke erfelijkheid (CME) waren er 62.500 moleculaire DNA-tests. Een simpele berekening leert dat er dit ongeveer 6.000 zijn per miljoen inwoners. Dit is beduidend meer dan in onze buurlanden. In Duitsland en Nederland doet men het met minder dan 3.000 tests per miljoen inwoners. Frankrijk zit net boven de 2.000 tests en het Verenigd Koninkrijk er net onder. Het totale volume aan genetische tests is zeer hoog in België. De centra halen ongeveer de helft van hun inkomsten uit tests voor mucoviscidose, prenatale tests bij zwangerschap boven 35 jaar, tests voor factor V Leiden en karyotypering voor hemato-oncologie.

Tot deze conclusies kwamen onderzoekers van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE). Aangezien deze DNA-tests een duur gegeven zijn, betreft dit ook een grote uitgavenpost. De jaarlijkse groeinorm van deze tests (8%), baart het KCE zorgen. Zij bevelen dan ook een gesloten budget aan, zoals dat nu al het geval is in de klinische biologie; en pleiten ook voor meer transparantie in de boekhouding van de CME.

Het rapport van het KCE laat wel enkele vragen onbeantwoord en daarop zou ik graag een antwoord hebben gehad.

1. Hoeveel van deze moleculaire DNA-tests werden uitgevoerd in Vlaanderen?

2. Hoeveel van deze moleculaire DNA-tests werden uitgevoerd in Wallonië?

3. Hoeveel van deze moleculaire DNA-tests werden uitgevoerd in Brussel?

4. Hoeveel geld vanuit het RIZIV vertrekt er naar de moleculaire centra in Brussel en hoeveel dergelijke centra zijn er?

5. Hoeveel geld vanuit het RIZIV vertrekt er naar de moleculaire centra in Vlaanderen en hoeveel dergelijke centra zijn er?

6. Hoeveel geld vanuit het RIZIV vertrekt er naar de moleculaire centra in Wallonië en hoeveel dergelijke centra zijn er?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2008 :

Ik heb de eer u mee te delen dat de nodige inlichtingen gevraagd werden bij de bevoegde diensten van mijn departement (RIZIV).

Een definitief antwoord zal u zo spoedig mogelijk worden verstrekt.