Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1231

van Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro) d.d. 11 juli 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

United Nations Mission in Kosovo - Personeel - Vervolging voor fraude

VN
Kosovo
Europese Unie
VN-resolutie
fraude
multinationale strijdmacht
Kosovo-kwestie

Chronologie

11/7/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/8/2008)
25/8/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1231 d.d. 11 juli 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er lopen verschillende aanklachten wegens fraude en corruptie tegen personeelsleden van de missie van de Verenigde Naties in Kosovo. Er wordt gevreesd dat door het opdoeken van de United Nations Mission in Kosovo (UNMIK) en het doorgeven van de fakkel aan de Europese Unie, de betrokken onderzoeken zullen stilvallen.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of hij binnen de Europese Unie zal ijveren voor het verderzetten door de Lex-missie van de Europese Unie in Kosovo van de onderzoeken die tot nog toe gevoerd werden door de Financial Investigation Unit van UNMIK, die bestaat uit agenten van de Italiaanse Guardia di Finanza, en door de International Task Force bestaande uit agenten van de Italiaanse Guardia di Finanza, OLAF en de Internal Oversight Services van de Verenigde Naties.

Antwoord ontvangen op 25 augustus 2008 :

Er is geen enkel scenario waarbij de missie van UNMIK wordt beëindigd. De VN-Missie in Kosovo blijft actief, maar wel in een gewijzigde context met verminderd personeelsbestand en residuaire functies, dit op basis van het reconfiguratie-verslag van secretaris-generaal Ban-Ki-moon. De resolutie UNSCR 1 244 (1999) van 10 juni 1999 blijft van kracht maar wordt enkel op een andere manier ingevuld.

Alle VN-medewerkers genieten diplomatieke immuniteit, zowel krachtens internationale conventies als krachtens de eigen UNMIK-reglementen en de Kosovaarse grondwet. De kans op vervolging door de lokale overheid is daarom zo goed als onbestaand.

Zoals u zelf aangeeft is de interne VN-onderzoeksdienst, OIOS, de aangewezen instantie voor dergelijke onderzoeken. In tweede orde zijn het de landen waarvan de betrokken VN-personeelsleden de nationaliteit hebben die hier een verantwoordelijkheid dragen.

Evenmin is het voor de hand liggend dat EULEX zich zou inlaten met de vervolging van (voormalige dan wel actieve) UNMIK-medewerkers. Dit zal afhangen van het mandaat en de mate waarin de relatie EULEX-UNMIK wordt geregeld tussen Brussel en New York. Overigens dient opgemerkt dat de vernoemde “Guardia di Finanza” ook deel zal uitmaken van EULEX.

Binnen EULEX zelf wordt jegens de eigen medewerkers de strengste normen inzake « conduct » gehanteerd, zowel inzake transparantie als inzake respect voor de lokale wetgeving en de EU-regelgeving. EULEX is zich bewust van de weinig transparante situatie en negatieve beeldvorming rond VN-medewerkers en wil een herhaling hiervan ten alle prijze vermijden. Er zijn dan ook duidelijke en doortastende mechanismen opgezet voor « internal oversight ».