Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1228

van Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro) d.d. 11 juli 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

RIZIV - Alternatieve geneesmiddelen - Alternatieve methodes - Terugbetaling

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
ziekteverzekering
geneesmiddel
zachte geneeskunde
farmaceutische nomenclatuur
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

11/7/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/8/2008)
8/9/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1228 d.d. 11 juli 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naast de " traditionele " geneeskunde, gebaseerd op diverse wetenschappelijke studies en ervaringen, worden in ons land de meest diverse vormen van alternatieve geneesmethodes in de praktijk gebracht. Sommige van deze behandelingen hebben een eerder officieel statuut, anderen zijn ronduit kwakzalverij.

Mag ik van de geachte minister vernemen welke alternatieve geneesmiddelen en behandelingen er momenteel door de ziekteverzekering ten laste worden genomen en sinds wanneer ?

Kan zij meedelen welke budgetten in 2005, 2006 en 2007 per middel of therapie werden terugbetaald ? Kan zij mij van elk middel of van elke therapie de wetenschappelijke basis meedelen waarop men tot de terugbetaling besliste ?

Mag ik tevens vernemen of er plannen zijn om aanvullende geneesmiddelen of therapieën op te nemen in de terugbetaalbare kosten ? Zo ja, dewelke ?

Antwoord ontvangen op 8 september 2008 :

Enkel geneesmiddelen die het statuut van « vergund » geneesmiddel hebben bekomen, kunnen voor terugbetaling in aanmerking komen. In België zijn evenwel nog geen alternatieve geneesmiddelen vergund en worden er door de verplichte verzekering dan ook geen kosten voor dergelijke geneesmiddelen en/of therapieën ten laste genomen.

Vele ziekenfondsen geven wel een gedeeltelijke terugbetaling van homeopathische, antroposofische geneesmiddelen en/of raadplegingen, osteopathie, chiropraxie en acupunctuur. Deze terugbetaling behoort niet tot het pakket dat wettelijk opgelegd is aan de ziekenfondsen. Dat betekent dat elke regionale federatie (de lokale afdeling van een verzekeringsinstelling) autonoom kan beslissen over een eventuele terugbetaling, het percentage en de maximale som per jaar, per persoon en per gezin. Het gevolg is een zeer gevarieerd aanbod.

Het ligt niet in mijn bedoeling af te stappen van de huidige manier van werken en ik zal dus de vergoeding door de verplichte verzekering enkel toestaan als er evidentie is over de doeltreffendheid en de kosteneffectiviteit van de geneesmiddelen of andere therapieën. Ik heb dan ook geen plannen om budgetten vrij te maken voor de vergoeding van geneesmiddelen of therapieën waarvoor de wetenschappelijke basis ontbreekt of twijfelachtig is.