Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1217

van Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro) d.d. 2 juli 2008

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

NMBS - Stations en treinstellen - Toegankelijkheid voor gehandicapte personen

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
voertuig op rails
spoorwegstation
faciliteiten voor gehandicapten
gehandicapte

Chronologie

2/7/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 31/7/2008)
5/1/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2420

Vraag nr. 4-1217 d.d. 2 juli 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Enkele jaren geleden stelde ik in de Kamer van volksvertegenwoordigers reeds een vraag inzake de toegankelijkheid van de trein voor rolstoelgebruikers (schriftelijke vraag nr. 51-0725, Kamer, Vragen en Antwoord nr. 51-110, blz. 20750). De toenmalige bevoegde staatssecretaris antwoordde mij destijds dat de NMBS volop bezig was met het aanpassen van treintoestellen, perrons, stations, …

Er werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en ook het beheerscontract moest tegen 2008 nog heel wat aanpassingen omvatten.

Ondertussen verneem ik dat er onder andere in het station van Oostende geen gehandicapten meer kunnen geholpen worden na 22 uur. Klopt deze berichtgeving?

Kan de geachte minister mij anderzijds de huidige stand van zaken betreffende de toegankelijkheid van de stations en van de treinen meedelen? Hoeveel stations zijn momenteel uitgerust met een oprijhelling voor de rolstoelgebruiker? Tot hoe laat kan men gebruik maken van deze dienst of van persoonlijke begeleiding? Wat zijn de toekomstperspectieven van de NMBS in deze materie?

Krijgen chronische zieken momenteel verminderde tarieven voor de trein, zoals de tarieven waarvan de ouderen reeds enkele jaren kunnen van genieten?