Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1121

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 13 juni 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Nomenclatuur - Terugbetaling - Botdensitometrie

medisch en chirurgisch materiaal
medisch onderzoek
ziekteverzekering
gezondheidsverzorging

Chronologie

13/6/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/7/2008)
13/8/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1121 d.d. 13 juni 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de strijd tegen osteoporose is botdensitometrie een belangrijk gegeven. Tot 1 april 1997 werd dit onderzoek terugbetaald. Sindsdien is dit uit de nomenclatuur geschrapt. De voorbije jaren werden herhaaldelijk vanuit het Parlement en vanuit het middenveld pleidooien gehouden om dit onderzoek opnieuw terugbetaalbaar te maken, tot op heden evenwel zonder resultaat.

Overweegt de geachte minister botdensitometrie, eventueel onder bepaalde voorwaarden, terug op te nemen in de nomenclatuur? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 13 augustus 2008 :

De osteodensitometrie is geen terugbetaalde prestatie meer sedert 1 april 1997. Inmiddels is de T-score — een maat voor de botdensiteit — wel één van de voorwaarden in hoofdstuk IV van de nomenclatuur van geneeskundige verstrekkingen om een vergoeding te bekomen voor bepaalde bifosfonaten. Deze geneesmiddelen vormen de belangrijkste therapie om het risico op fracturen te verkleinen.

De uitslag van osteodensitometrie is ook een voorwaarde voor de terugbetaling van de prestatie kyphoplastie.

Deze bekommernis lag aan de basis waarom in het Nationaal Akkoord Geneesheren-Ziekenfondsen van 2008 een budget van 2 518 600 euro werd ingeschreven voor de herinvoering van de terugbetaling van deze prestatie.

Conform aan de normale procedure werd dit onderwerp reeds ten gronde besproken in de Werkgroep Medische Beeldvorming van de Technisch Geneeskundige Raad. Een akkoord over de specifieke doelgroep die in aanmerking zou komen, zodat geen overschrijding van het voorziene budget te verwachten valt, werd bereikt. Rest enkel nog de definitieve vastlegging van de hoegrootheid van het honorarium.

Na het positief advies binnen de Technisch Geneeskundige Raad zal het dossier overgemaakt worden aan de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen en nadien naar het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Ik zal het nodige doen om zo snel mogelijk de rest van de reglementaire procedure af te werken, opdat het voorstel binnen de kortste keer in de nomenclatuur wordt opgenomen.