Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-11

van Louis Ide (CD&V N-VA) d.d. 15 oktober 2007

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Europese Zaken

Laboratoria klinische biologie - Accreditatie - Kwaliteitscontrole

klinische biologie
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

15/10/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/11/2007)
10/12/2007Antwoord

Vraag nr. 4-11 d.d. 15 oktober 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België worden de klinische laboratoria aan strikte voorwaarden onderworpen. Het leveren van kwaliteit is één van de prioriteiten. Naast de organisatie van externe kwaliteitscontrole, georganiseerd door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, volgen er ook plaatsbezoeken vanuit het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, afdeling klinische biologie. Op die manier verkrijgt een laboratorium al dan niet een accreditatie. In Vlaanderen worden die bezoeken in de regel afgelegd door de verantwoordelijke Nederlandstalige laboratoria en in Franstalig België door de verantwoordelijke Franstalige laboratoria.

De kwaliteitscontrole op laboratoria klinische biologie is iets wat alleen maar kan toegejuicht worden. Als er kwaliteit geleverd wordt, dan leidt dit enkel tot een betere gezondheidszorg, en dit is waar elke patiënt recht op heeft.

Graag stelde ik de volgende vragen aan de geachte minister.

1. Hoeveel laboratoria klinische biologie zijn er reeds gecontroleerd in België (in verhouding tot het totaal aantal geaccrediteerde laboratoria)?

2. Hoeveel laboratoria klinische biologie zijn er reeds gecontroleerd in Vlaanderen (in verhouding tot het totaal aantal geaccrediteerde laboratoria)?

3. Hoeveel laboratoria klinische biologie zijn er reeds gecontroleerd in Franstalig België (in verhouding tot het totaal aantal geaccrediteerde laboratoria)?

Antwoord ontvangen op 10 december 2007 :

Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

Ik wil er het geachte lid op wijzen dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen « erkenning » en « accreditatie ». In het kader van het koninklijk besluit van 3 december 1999 betreffende de erkenning van klinische laboratoria worden de laboratoria erkend. Deze erkenning is opgenomen in de voorwaarden om te kunnen genieten van de terugbetaling van prestaties klinische biologie door het RIZIV. De erkenning wordt verleend voor vijf jaar.

De accreditatie verleend door BELAC is een vrijwillig initiatief van het laboratorium, tenzij voor deze analysen van de nomenclatuur van het RIZIV waarvoor een expliciete eis tot accreditatie ISO 15189 wordt opgelegd.

1. Binnen de laatste erkenningstermijn (2003-2008) zijn voor het gehele land honderd vijftien laboratoria op honderd tachtig bezocht en aan een controle onderworpen.

2. Binnen de laatste erkenningstermijn (2003-2008) zijn voor Vlaanderen en de Nederlandstalige laboratoria in het Brussels Gewest vijfenachtig op honderdenvier laboratoria bezocht en aan een controle onderworpen.

3. Binnen de laatste erkenningstermijn (2003-2008) zijn voor Wallonië en de Franstalige laboratoria in het Brussels Gewest dertig op zesenzeventig laboratoria bezocht en aan een controle onderworpen.