Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-10

van Louis Ide (CD&V N-VA) d.d. 15 oktober 2007

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Europese Zaken

Quinolonen - Gebruik - Verdeling over België (Overconsumptie van antibiotica)

antibioticum
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

15/10/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/11/2007)
20/12/2007Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-127

Vraag nr. 4-10 d.d. 15 oktober 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het inadequaat voorschrijven van antibiotica leidt tot een overconsumptie. Overconsumptie van antibiotica leidt op zijn beurt dan weer tot het kweken van resistente bacteriën. Dit heeft een serieuze impact op de volksgezondheid. Dit leidt ook tot nieuwe resistente bacteriën zoals de Pseudomonas aeruginosa. Dit is een problematiek waarin ik in mijn boek ‘Lof der Gezondheid’ ook al op wees. Het is een mondiale én regionale problematiek.

Wanneer men de jaarrapporten van de European Surveillance of Antimicrobial Consumption (ESAC) ter hand neemt stelt men vast dat hoe meer men zich in het noorden van Europa begeeft, hoe lager het antibioticaverbruik is en hoe gevoeliger de bacteriën nog zijn. Hoe meer men naar het zuiden opschuift hoe meer resistent de bacteriën worden en hoe hoger het antibioticaverbruik.

Voor wat betreft Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus (MRSA) verslechtert de situatie in België over de laatste paar jaren: België kleurt nu (ESAC rapport van 2006) “Latijns”. Ook MRSA heeft, naast een aantal andere factoren, onder andere te maken met antibioticagebruik.

Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid zijn er in Vlaanderen 2,4 MRSA’s per 1 000 opnamen, in Wallonië 3,9 en in Brussel 7,8. De problematiek van de multiresistente Enterobacter aerogenes is forser aanwezig in Franstalig België. Dit duidt allen in de richting van een hoger antibioticaverbruik voornamelijk ten zuiden van de taalgrens, die dan ook nog eens een bom geld kost aan de maatschappij.

In het totaal zou Wallonië 30% meer antibiotica verbruiken dan Vlaanderen (Artsenkrant 2001).

Volgens een studie van het RIZIV over het gebruik van fluoroquinolones (augustus 2007) staat België op de derde plaats in Europa wat betreft de consumptie van deze quinolonen. We moeten in dit kader enkel Portugal en Italië laten voorgaan. De studie van het RIZIV maakt echter geen onderscheid tussen de gewesten en de provincies. Dit is belangrijk wil men gericht actie kunnen ondernemen.

Graag stelde ik dus de volgende vragen aan de geachte minister:

1. Welke zijn de cijfers van het verbruik van quinolonen per gewest? Graag kreeg ik deze cijfers in Definied Daily Doses (DDD’s) en in % verbruik ten opzichte van de gewesten tegenover elkaar, en dit voor de jaren 2003, 2004, 2005, 2006. Graag ontving ik dezelfde cijfers ook specifiek voor moxifloxacine.

2. Welke zijn de cijfers van het verbruik van quinolonen per gemeenschap? Graag kreeg ik deze cijfers in DDD’s en in % verbruik ten opzichte van de gemeenschappen tegenover elkaar, en dit voor de jaren 2003, 2004, 2005, 2006. Graag ontving ik dezelfde cijfers ook specifiek voor moxifloxacine.

3. Welke zijn de cijfers van het verbruik van quinolonen per provincie? Graag kreeg ik deze cijfers in DDD’s en in % verbruik ten opzichte van de provincies tegenover elkaar, en dit voor de jaren 2003, 2004, 2005, 2006. Graag ontving ik dezelfde cijfers ook specifiek voor moxifloxacine.

4. Wat zijn de cijfers per gewest, gemeenschap en provincie uitgedrukt in DDD’s en in % verbruik ten opzichte van de gemeenschappen tegenover elkaar voor alle andere klassen van antibiotica (zoals cefalosporines, betalactams, monobactams, …), dit voor de jaren 2003, 2004, 2005, 2006 ?