Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-7809

van Margriet Hermans (VLD) d.d. 30 maart 2007

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Ziekenhuizen - Zwaarlijvige patiënten - Discriminatie.

Chronologie

30/3/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/5/2007)

Vraag nr. 3-7809 d.d. 30 maart 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Zwaarlijvige patiënten krijgen vaak onnodig slechtere medische zorg dan mensen met een normaal postuur. Belangrijk diagnostisch onderzoek wordt overgeslagen, verdovingen mislukken of patiënten krijgen doorligwonden omdat zij niet uit bed getild kunnen worden. De kosten voor aangepaste ziekenhuisbedden, rolstoelen en tilliften lopen in de miljoenen euro's, aldus recent onderzoek van de Nederlandse Obesitasvereniging (NOV).

Ziekenhuizen moeten meer investeren in apparatuur en behandelingen voor dikke mensen. Zwaarlijvigheid is immers wijdverspreid. Medici moeten daarmee rekening houden. Ik denk aan tilliften, extra grote rolstoelen, rollators, aangepaste operatietafels en bedden. Ook weegschalen met een hoger maximumgewicht en injectienaalden waarmee dikke mensen verdoofd kunnen worden mogen niet worden vergeten. Ziekenhuizen maken hiervan nog te weinig gebruik, aldus de NOV. Ook in ons land geldt deze vaststelling.

Idealiter, aldus het Nederlandse onderzoek, zou twee procent van alle 50.000 ziekenhuisbedden extra breed moeten zijn. Ook behoort elk ziekenhuis een tillift te hebben. Erger is de vaststelling dat diagnostisch onderzoek soms wordt overgeslagen omdat ziekenhuizen niet beschikken over een MRI scanner waar dikke mensen in passen.

Zwaarlijvige patiënten krijgen door hun omvang niet de optimale verzorging in een ziekenhuis. Met aangepast materiaal kan dat wel.

Graag had ik dan ook een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1) Hoe reageert de geachte minister op de vaststellingen van dit onderzoek?

2) Hoe is de situatie in België, wat betreft aangepaste bedden, toestellen en tilliften voor zwaar obese medeburgers?

3) Geraakt België aan het streefcijfer van 2% aangepaste ziekenhuisbedden? Zo ja, hoeveel van dergelijke ziekenhuisbedden zijn er? Zo neen, wat gaat de geachte minister hieraan doen?

4) Beschikt men in België over een aangepaste MRI scanner voor zwaar obese mensen? Zo ja, hoeveel zijn er en in welke hospitalen kan men ze terugvinden?

5) Kan hij toelichten in hoeverre hij in zijn beleidsnota rekening heeft gehouden met de toename van obese mensen, wat betreft de ziekenhuizen, de accommodatie en de geneeskundige instrumenten?