Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-7793

van Christian Brotcorne (cdH) d.d. 28 maart 2007

aan de minister van Mobiliteit

Federale Overheidsdienst - Programmatorische Federale Overheidsdienst - Beveiliging van de toegang tot de gebouwen.

Chronologie

28/3/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/4/2007)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7784
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7785
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7786
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7787
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7788
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7789
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7790
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7791
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7792
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7794
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-7795

Vraag nr. 3-7793 d.d. 28 maart 2007 : (Vraag gesteld in het Frans)

Vijf jaar geleden is een razende man, gewapend met een riotgun en een machete, er zonder enig probleem in geslaagd binnen te dringen in het Administratief Centrum van Charleroi, na eerst zijn auto in brand te hebben gestoken met daarin een zelfgemaakte bom van gasflessen, spijkers en vijzen, met de bedoeling in een straal van 50 meter dood en vernieling te zaaien.

Zodra hij in de toren was heeft die persoon verschillende keren geschoten en heeft hij daarbij heel wat schade veroorzaakt en vier mensen ernstig verwond. Na vele uren van angstig afwachten slaagde de politie erin de razende man te overmeesteren.

Hoewel een dergelijk voorval uitzonderlijk is, blijkt toch dat de maatregelen om de veiligheid van de ambtenaren te garanderen verre van optimaal zijn.

Ik verneem dat in talrijke vestigingen geen enkele toegangscontrole bestaat en dat er ook geen inbraakalarm is. Men komt in die gebouwen dan ook niet zelden personen tegen die vreemd zijn aan de dienst, zonder dan nog rekening te houden met de inbraken die buiten de werkuren gebeuren.

Bevestigt u de situatie? Kunt u me het aantal inbraken meedelen waarvan uw departement het slachtoffer is geweest in de jaren 2004, 2005 en 2006?

Welke maatregelen werden genomen om de veiligheid van de ambtenaren in de verschillende vestigingen van uw departement te garanderen? Vindt u het niet raadzaam de toegangscontrole te verscherpen? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

Vindt u het niet opportuun om de gebouwen van uw departement uit te rusten met een alarm wanneer ze 's nachts en tijdens het weekend onbewaakt zijn? Zijn de gebouwen van uw departement optimaal beveiligd? Zo neen, welke initiatieven werden dan genomen om dat te verhelpen?