Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-3774

van Margriet Hermans (VLD) d.d. 23 november 2005

aan de minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansen

Patiëntenrechten - Informatiekloof tussen arme en rijke patiënten.

Chronologie

23/11/2005Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/12/2005)
30/11/2005Antwoord
30/11/2005Beslissing niet publicatie

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-3773

Vraag nr. 3-3774 d.d. 23 november 2005 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Patiënten uit lage socio-economische klassen krijgen minder informatie en minder richtlijnen van hun arts dan andere patiënten. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de Gentse Universiteit. De arts is tegenover arme patiënten ook minder empathisch, zegt onderzoekster Sara Willems.

Mevrouw Willems doctoreert binnen de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg van de Gentse Universiteit. Uit haar doctoraat, dat zopas is verdedigd, blijkt tevens dat arme patiënten minder toegang hebben tot de gezondheidszorg omwille van de culturele kloof tussen hulpverlener en patiënt.

Mevrouw Willems onderzocht voor haar doctoraalstudie mensen die in armoede leven in België. Eens te meer blijkt dat er een klassenverschil bestaat in onze gezondheidszorg en die kloof gaapt al vanaf jonge leeftijd, zegt ze. Zo kent het voorkomen van zuigflescariës bij kinderen tussen 2 en 3 jaar een "duidelijke sociaal-economische gradiënt".

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de bevoegde minister :

1) Kan de geachte minister de stelling van onderzoekster Willems bevestigen, als zouden de arme patiënten minder informatie en richtlijnen krijgen van de dokter ?

2) Zijn er reeds studies verricht inzake de informatiekloof tussen rijke en arme patiënten inzake medische informatie en richtlijnen ?

3) Kan hij met concrete cijfers en voorbeelden illustreren wat de concrete gevolgen zijn van het gebrek van informatie dat wordt verstrekt aan de patiënten uit de lagere sociale klassen ?

4) Welke beleidsmaatregelen heeft hij tot op heden getroffen om het gebrek aan informatie ten opzichte van armere patiënten terug te dringen ?

5) Welke maatregelen acht hij noodzakelijk om de informatiekloof ten nadele van de armere patiënt terug te dringen en wanneer zal hij deze doorvoeren ? Ik denk hier onder meer aan een informatiecampagne.

Deze vraag wordt eveneens aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid gesteld.

Deze vraag wordt eveneens aan de Minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansen gesteld.

Antwoord ontvangen op 30 november 2005 :

Tekst nog niet beschikbaar.