Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-2400

van Margriet Hermans (VLD) d.d. 31 maart 2005

aan de minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid

Textielsector - Bescherming van de intellectuele eigendom - Douane-optreden tegen namaakproducten - Europese maatregelen.

Chronologie

31/3/2005Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/5/2005)
26/4/2005Antwoord
26/4/2005Beslissing niet publicatie

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 3-2399
Doorverwezen aan : schriftelijke vraag 3-2537

Vraag nr. 3-2400 d.d. 31 maart 2005 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 1 januari 2005 zijn alle quota op import van textiel en kledingsproducten voor alle landen van de Wereldhandelsorganisatie opgeheven. Dit werd zo afgesproken in de Uruguay-ronde die in 1994 werd afgerond.

Belgische textielbedrijven zijn toonaangevend in technisch/industrieel textiel en gebonden textiel en in designkledij van hoge kwaliteit. Voor deze bedrijven is de bescherming van hun patenten en het intellectuele eigendomsrecht van hun ontwerpen cruciaal.

Het Europees actieplan van de Europese Commissie, afgekondigd op 13 oktober 2004, voorziet onder andere in de versterking van de bescherming van de intellectuele eigendom (patenten, geregistreerde ontwerpen, merknamen, …). Dit is van groot belang voor de Belgische textielsector. De Belgische textielsector kan immers enkel overleven door het ontwikkelen van technologisch textiel, innoverende ontwerpen en sterke merknamen.

Dit is een stap in de goede richting, doch de handhaving inzake intellectuele eigendom in sommige lidstaten van de Europese Unie (EU) schiet tekort. De Belgische douane levert goed werk in de inbeslagname van namaakproducten : België heeft in 2003 meer dan 55 miljoen euro namaakgoederen in beslag genomen (op een totaal van 100 miljoen euro in de hele EU).

Onze douane doet haar werk goed (onder andere in de Antwerpse haven), maar dat kan niet gezegd worden van de 24 andere lidstaten. Het is van fundamenteel belang dat alle Europese douanes even slagvaardig zouden optreden als de Belgische douane.

Vraagtekens kunnen worden geplaatst bij sommige douaneposten in (Zuid-)Italië, Griekenland, maar ook enkele nieuwe EU-lidstaten.

De bereidheid tot optreden in de handhaving door de douaneautoriteiten van bepaalde EU landen blijft een knelpunt.

Hieromtrent had ik dan ook volgende vragen aan de geachte minister :

1) Wat bedraagt het totale waarde van de in beslag genomen namaakgoederen in 2004 voor de EU en wat is het aandeel hierin van België ?

2) Welke landen scoren goed inzake de strijd tegen namaak en welke landen moeten bijkomende inspanningen leveren ?

3) Kan hij aangeven op welke wijze hij gaat aandringen op een strengere controle inzake namaakgoederen bij de douane autoriteiten van alle EU landen en in het bijzonder de nieuwe EU lidstaten, Italië en Griekenland ? Welke maatregelen werden reeds uitgewerkt en welke concrete maatregelen gaat hij voorstellen en wat is de timing ?

4) Is er eensgezindheid in de EU landen wat betreft de handhaving van de douaneautoriteiten inzake namaakgoederen ? Kan hij dit toelichten ?

Deze vraag wordt tevens aan de minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid gesteld.

Deze vraag wordt tevens aan de vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken gesteld.

Antwoord ontvangen op 26 april 2005 :

Tekst nog niet beschikbaar.