Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 2-2645

van Mimi Kestelijn-Sierens (VLD) d.d. 4 februari 2003

aan de minister van Justitie

Overeenkomst betreffende de vergoeding aan slachtoffers van gewelddaden - Ratificatie.

Chronologie

4/2/2003Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/3/2003)
25/2/2003Antwoord
25/2/2003Beslissing niet publicatie

Vraag nr. 2-2645 d.d. 4 februari 2003 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De laatste jaren vestigen zowel criminologen als politieke deskundigen steeds vaker de aandacht op de positie van het slachtoffer van een gewelddadig misdrijf.

De rechten van het slachtoffer moeten geherwaardeerd en - zo nodig - gelijkgesteld worden aan die van de verdediging.

De Overeenkomst betreffende de vergoeding aan slachtoffers van gewelddaden verwoordt deze bekommernis en verplicht iedere contracterende Staat om het slachtoffer van een gewelddaad te vergoeden, voor zover de vergoeding, uitgekeerd door de dader of sociale zekerheid, ontoereikend is of zelfs helemaal niet voorhanden is (bijvoorbeeld wegens onvermogendheid van de dader…).

Met gewelddaden worden de moedwillige geweldplegingen (fysisch of psychisch) bedoeld die resulteren in ernstige verwondingen met al dan niet de dood tot gevolg.

De vergoeding wordt uitgekeerd via een fonds, gespijsd door de staat waarop het misdrijf plaatsvond, ongeacht de nationaliteit van het slachtoffer.

Uit praktische overwegingen wordt de contracterende Staten gevraagd hun wetgeving en administratie inzake vergoeding van slachtoffers aan te passen overeenkomstig de principes die worden vermeld in voornoemde Overeenkomst.

Graag kreeg ik van de Minister een antwoord op de volgende vragen :

1. Hoewel de Overeenkomst betreffende de vergoeding aan slachtoffers van gewelddaden door ons land in 1998 werd ondertekend, ging België nog steeds niet over tot de ratificatie ervan. Wat zijn volgens u de struikelblokken ?

2. Nam ons land intussen reeds maatregelen om haar wetgeving betreffende de vergoeding aan slachtoffers van gewelddaden in overeenstemming te brengen met de principes van de Overeenkomst (zoals bepaald in artikel 1 van de Overeenkomst) en zo neen, vormt dit dan de (hoofd)reden waarom nog niet tot ratificatie werd overgegaan ?

3. Wanneer mogen we de ratificatie van de Overeenkomst verwachten ?

Antwoord ontvangen op 25 februari 2003 :

Tekst nog niet beschikbaar.