BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2016-2017
________
21 maart 2017
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 6-1328

de Peter Van Rompuy (CD&V)

aan de eerste minister
________
Aangekondigde investeringspact - Stand van zaken
________
overheidsinvestering
institutionele samenwerking
bevordering van investeringen
________
21/3/2017Verzending vraag
20/4/2017Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 6-1328 d.d. 21 maart 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag : het investeringspact betreft een gezamenlijk project tussen de federale overheid en de deelstaten.

Begin september 2016 kondigde de geachte eerste minister een investeringspact aan met de federale overheid, de deelstaten en de privésector om investeringen te stimuleren.

Daarom volgende vragen :

1) Wat is de stand van zaken van het aangekondigde investeringspact ?

a) Welke stappen werden reeds gezet ?

b) Hoe werden de deelstaten betrokken ?

c) Hoe evalueert hij de reeds gezette stappen ?

2) Wat is het vooropgestelde tijdschema van het investeringspact ? Welke rol zullen de deelstaten hierin spelen ?

Antwoord ontvangen op 20 april 2017 :

1. Het Pact heeft tot doel de groei te ondersteunen, jobs te creëren en ons model van sociale bescher¬ming in stand te houden. Het is de ambitie om de investeringen in de sleutelsectoren van ons land te versnellen en te versterken tijdens de periode die loopt tot 2030.

Het Pact wil de katalysator zijn voor zowel private als publieke investeringen, waarbij met name de complementariteit tussen deze investeringen wordt geoptimaliseerd.

De krachtlijnen van het Pact werden voorgesteld in september 2016. Ondertussen zijn tal van contacten gelegd met economische, institutionele en acade¬mische actoren om een technische en strategische benadering te ontwikkelen voor de concrete uitvoering van het Pact.

Ook op de diverse Europese fora vonden tal van uitwisselingen plaats. Naast de bespreking van de technische aspecten boden deze fora de gelegenheid om te onderstrepen dat België de vaste wil heeft om, in de huidige sociaaleconomische context, de versterking van de investeringen te beschouwen als motor voor economische ontwik¬keling, jobcreatie en voor de bescherming van ons systeem van sociale bescherming.

Een eerste inventarisatie van de projecten vond ook plaats op federaal niveau binnen de thema’s gekozen voor de opstartingsfase.

Op 31 maart 2017 werd de operationele fase van het Pact openbaar gemaakt. Concreet omvat ze de volgende luiken:

  • bestuursstructuur: oprichting van een strategisch comité en van twee thematische cellen: publieke en private investeringen. Oprichting van een vast secretariaat bij de FOD Kanselarij van de Eerste Minister dat instaat voor de administratieve en technische ondersteuning van het comité en van de cellen. Het Pact staat vanzelfsprekend open voor de deelentiteiten. De sociale partners zullen regelmatig op de hoogte worden gebracht. Er zal ook worden samengewerkt met de Kamer;

  • thema’s: de thema’s gekozen voor de operationele opstartingsfase van het Pact zijn: mobiliteit, energie, digitale agenda, overheid en staatsinfra¬structuur, gezondheid en gezondheidszorg. Deze thema’s kunnen vervolgens worden vervolledigd, met name op basis van de aanbevelingen van het strategisch comité;

  • financieringswijzen: naargelang de aard ervan, hebben de projecten die onder het Pact vallen verschillende financierings¬wijzen en -bronnen. De rol van het Pact is vanzelfsprekend afhankelijk van het soort project. Voor projecten met een louter private financiering bijvoorbeeld kan het Pact een zeer doeltreffend instrument zijn om na te gaan met welke belemmeringen de actoren worden geconfronteerd en de noodzakelijke acties bij de overheid doeltreffend te coördineren. Voor projecten met een louter publieke financiering kan het volume van dit soort investeringen toenemen, met name dankzij de aanbevelingen van de organen van het Pact wat de simulatie van de publieke investeringen in het huidige Europese budgettaire kader betreft;

  • Europees luik: het is essentieel om een continue dialoog te voeren met de Europese overheid in het kader van de uitvoering en opvolging van het Pact. De middelen die beschikbaar zijn op Europees niveau moeten ook optimaal worden gebruikt. In dat opzicht zijn de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds bevoorrechte gesprekspartners.

2. Het Pact staat resoluut open voor de deelstaten. Om die reden werd het op de agenda van het Overlegcomité van 26 april 2017 geplaatst. De samenwerkingsmodaliteiten zullen samen met de deelentiteiten worden bepaald als deze eraan wensen deel te nemen.

Het strategisch comité zal binnenkort bijeenkomen om zijn werkagenda te bepalen voor de volgende maanden. De rapporterings¬moda¬liteiten naar de overheid toe zullen eveneens worden uitgewerkt.

Het vast secretariaat zal onverwijld worden opgericht bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Kanselarij van de eerste minister, met inachtneming van de budgettaire en administratieve procedures.