BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2011-2012
________
30 maart 2012
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-6011

de Jurgen Ceder (Onafhankelijke)

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen
________
De aanwending van het bloed van hemochromatosepatiënten
________
aangeboren ziekte
endocriene ziekte
bloedtransfusie
________
30/3/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode
________
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2075
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-6011 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België lijden ongeveer 65 000 mensen aan ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). Ik ben een van hen. De enige manier waarop die mensen kunnen geholpen worden is het regelmatig toepassen van aderlatingen waarbij telkens 400 ml bloed wordt afgetapt. Jaarlijks worden zo duizenden liters bloed weggehaald bij patiënten. Tot op heden wordt dit bloed, dat voor het overige gezond is, gewoon weggegooid.

Aan De Standaard (8/3/2012) verklaart professor David Cassiman van de KUL echter dat dit pure verspilling is. Het overtollige ijzer in het bloed houdt immers geen enkel risico in voor patiënten die er beroep zouden op doen. Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis en Thierry Lauwereys, voorzitter van de Haemochromatose Vereniging Vlaanderen zijn eveneens zeer ongelukkig over die praktijk. Zij wijzen er op dat in de VS, Canada , Zweden, Frankrijk en enkel andere landen het bloed van ijzerstapelingpatiënten wel degelijk kan aangewend worden.

Het probleem zou hem liggen bij onze wetgeving, die verbiedt dat afgetapt bloed enkel verder mag aangewend ten bate van andere patiënten wanneer het vrijwillig is geschonken door de donor. Dit zou "theoretisch" niet het geval zijn bij hemochromatosepatiënten.

Ik hoef er de minister uiteraard niet aan te herinneren dat we in dit land regelmatig te maken hebben met momenten van bloedschaarste en dat het bloed dat nu wordt verspild heel wat zou kunnen helpen.

1) Klopt het dat bloed afkomstig van patiënten die lijden aan hemochromatose niet mag aangewend worden ten bate van andere patiënten, terwijl er geen medische risico's aan verbonden zijn?

2) Is het nodig dat de wet wordt veranderd om hier verandering in te brengen?

3) Zo ja, gaat de minister zelf een wetgevend initiatief nemen met betrekking tot dat onderwerp ?