5-230COM | 5-230COM |
De heer Louis Ide (N-VA). - De minister lanceerde vorige week haar campagne "Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes". Zoals ze weet, is een van de sterke punten van ons gezondheidssysteem dat patiënten vlot een second of third opinion kunnen vragen. Dat is een ongelooflijke luxe waarvan de patiënten zich niet altijd bewust zijn.
Als zo'n second opinion wordt gevraagd nadat een CT-scan of een MRI is gemaakt, kan het niet de bedoeling zijn opnieuw een dergelijk onderzoek te doen. Om in zo'n geval het recht op een tweede opinie te bewaren, bijkomende straling te vermijden en de uitgaven te beperken, is het misschien een goed idee om een second opinion te baseren op dezelfde beelden, ze te "herprotocolleren" en deze second opinion als een intellectuele act te honoreren. Dat past perfect in de campagne die de minister vorige week lanceerde.
Is de minister het ermee eens dat een dergelijke honorering van de intellectuele act bij een second opinion veel onnodige en dubbele onderzoeken kan vermijden?
Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen. - Wanneer een radioloog om een tweede opinie wordt gevraagd over een onderzoek met medische beeldvorming, mogen we hopen dat hij de patiënt niet nodeloos een tweede onderzoek laat ondergaan, en zeker geen onderzoek waarbij de patiënt een tweede keer aan ioniserende stralen wordt blootgesteld. Dat zou indruisen tegen de regels van het verantwoord gebruik van ioniserende straling en niet stroken met het rationeel gebruik van medische beeldvorming. De radioloog dient overigens over een conform voorschrift te beschikken, wanneer een onderzoek wordt overgedaan.
Bij de nomenclatuurverstrekkingen voor mammografische screenings voor het opsporen van borstkanker in het kader van een bevolkingsonderzoek bestaat er vandaag al een vergoeding voor een tweede lezing, samen met een specifiek hiervoor opgezet kwaliteitssysteem. Het veralgemenen van het principe om een aparte honorering in te voeren voor een herbeoordeling van een reeds uitgevoerd onderzoek, kan een interessant voorstel zijn. Verdere analyse en onderzoek is hier zeker nodig. Of dit, zoals de heer Ide stelt, effectief kan bijdragen tot een vermindering van nutteloze en dure bijkomende onderzoeken, moet daarbij worden uitgemaakt.
Het voorstel is interessant, maar niet nieuw. Het loskoppelen van de vergoeding voor de intellectuele acte en voor de uitvoering van het technisch onderzoek van de medische beeldvorming is in het verleden al eens voorgesteld. Ook het idee van een forfaitaire vergoeding voor een diagnose is ooit opgeworpen.
Het behoort tot de taken van de Nationale Commissie geneesheren-ziekenfondsen of Medicomut om dat soort voorstellen te doen. Het rationele gebruik van medische beeldvorming in al haar aspecten is een kwestie waarvoor de FOD Volksgezondheid en ikzelf een bijzondere belangstelling hebben. We hebben daartoe een speciaal platform opgericht, het Belgian Medical Imaging Platform (BELMIP), waarin de verschillende overheden en stakeholders, onder wie ook de geneesheren, zijn vertegenwoordigd. Ik wacht nu op voorstellen van de Medicomut om op dit vlak verdere stappen te ondernemen.
De heer Louis Ide (N-VA). - Ik wil nog iets verduidelijken. Voor mij gaat het niet alleen over het herhalen van een onderzoek zonder duidelijke reden. We hopen uiteraard dat dat niet gebeurt. Dat is immers zuivere overconsumptie. Maar als bijvoorbeeld een patiënt met een bepaalde comorbiditeit uit Aarlen tijdens een verblijf aan de kust in een ziekenhuis in Oostende wordt opgenomen, dan kan men daar perfect via eHealth de beeldvorming uit Aarlen bekijken en hoeven er niet opnieuw foto's te worden genomen. Wanneer iemand na een diagnose in een secundair ziekenhuis wordt doorverwezen naar een tertiair ziekenhuis, gebeurt het vaak dat er opnieuw foto's worden gemaakt. Dat is natuurlijk ook een verantwoordelijkheid van de patiënt. Die heeft vaak niet de gewoonte beeldmateriaal bij te houden of mee te brengen ...
Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen. - Daarom precies richt ik mij in de campagne tot de patiënten.
De heer Louis Ide (N-VA). - Ook mijn voorstel gaat in die richting. Men kan overal waar een mobiele patiënt zich laat onderzoeken, de digitale beelden via eHealth opvragen. Als er dan een prestatie of intellectuele act is, zou die kunnen worden vergoed, weliswaar binnen de budgettaire context van vandaag. Misschien moet er een verschuiving komen, waarbij dergelijke consulten op die manier gehonoreerd worden.
Ik ben blij dat de minister hiervoor openstaat en ik ben het met haar eens dat de effecten ervan nader onderzocht moeten worden.