5-80COM

5-80COM

Commissie voor de Sociale Aangelegenheden

Handelingen

DINSDAG 14 JUNI 2011 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van mevrouw Elke Sleurs aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid over «de moedermelkbanken» (nr. 5-1071)

Mevrouw Elke Sleurs (N-VA). - Op 23 mei trok de minister aan de alarmbel over de verdeling van moedermelk via sociale netwerksites. Het lijkt er inderdaad op dat de moedermelkbanken opnieuw in opmars zijn. Deze moderne uitgave van het middeleeuwse concept van minnemoeders was tot in de jaren tachtig populair, maar raakte door de toenmalige aidsepidemie in onbruik. De praktijk houdt ernstige risico's in, niet het minst voor de pasgeborenen wegens de kans op besmettingen door bacteriën en virussen of door een slechte bewaring.

Tegelijkertijd zien we politieke initiatieven opkomen om, in navolging van de informele moedermelkbanken, erkende moedermelkbanken op te richten. Teneinde het besmettingsgevaar door bacteriën en virussen in moedermelk terug te dringen, zouden die dan moeten overgaan tot een doorgedreven screening en pasteurisatie.

De medaille heeft een duidelijke keerzijde. Ten eerste zal de kostprijs van moedermelk hoog zijn. In de Verenigde Staten, een land met een hoge graad van commercialisering in de gezondheidszorg, kost het voeden van een drie maanden oude baby met moedermelk 80 dollar per dag. Ten tweede worden bij de pasteurisatie de enzymen vernietigd waarvoor we die moedermelk net geven.

Men kan dus vragen stellen bij de rationaliteit van de moedermelkbanken.

Enkele maanden geleden verklaarde de minister tijdens een hoorzitting in de Senaat dat ze de praktijk van moedermelkbanken tot een minimum wil terugdringen en slechts in enkele ziekenhuizen zal invoeren. Kan ze mij meedelen welke ziekenhuizen hiervoor volgens haar in aanmerking komen?

Welke initiatieven zal ze in de nabije toekomst nemen met betrekking tot formele en informele moedermelkbanken, rekening houdend met hun marginaal nut en hun kostprijs? Uit de hoorzittingen hierover bleek ook duidelijk dat niet iedereen daar voorstander van is. Indien ze effectief zou doorgaan met het project om moedermelkbanken in een beperkt aantal ziekenhuizen uit te werken, welk budget zal ze daar dan voor uittrekken?

Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie. - Moeders die hun moedermelk willen doneren, kunnen in België terecht bij vier officiële melkbanken: het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, het Erasmus Ziekenhuis in Brussel, de CHC-site St-Vincent in Rocourt, de CHR-site Citadelle in Luik. Die banken verzamelen melk voor de te vroeg geboren baby's in hun ziekenhuis en garanderen de veiligheid van de melk door microbiologische, serologische en toxicologische controles bij de donor en op de moedermelk, volgens een protocol dat eigen is aan elk ziekenhuis. De moedermelk wordt altijd gepasteuriseerd als ze van een andere moeder komt. Om van moedermelkdonatie te kunnen genieten, is een doktersvoorschrift vereist en moet de baby prematuur geboren zijn. De ziekenhuizen die ik net heb vermeld, komen in aanmerking voor moedermelkdonatie.

Het is bekend dat moedermelk de gezondheid, de groei en de ontwikkeling van de zuigeling bevordert en bij uitstek de voeding voor baby's is. Premature baby's hebben zelfs nog meer nood aan moedermelk. Artificiële zuigelingenvoeding moet eerder beschouwd worden als de `minst slechte optie' voor premature baby's. De bewering dat moedermelk slecht `een marginaal nut' heeft, is niet wetenschappelijk gefundeerd, gelet op de nadelen van artificiële zuigelingenvoeding.

In België bestaat er geen uitgebreid commercieel netwerk van moeders die hun moedermelk verkopen zoals in de Verenigde Staten. Er bestaan wel informele sociale netwerksites waarbij moeders hun melk `uitwisselen'. Dat staat helemaal los van het initiatief waarbij op het niveau van de ziekenhuizen wordt voorzien in moedermelk voor prematuren. De FOD Volksgezondheid kan die informele moedermelkdonaties via sociale netwerken of rechtstreeks van moeder tot moeder niet verhinderen, maar heeft op mijn verzoek wel gereageerd door ervoor te waarschuwen dat die donaties risico's inhouden wegens mogelijke bacteriële en virale besmettingen en een mogelijk slechte behandeling en bewaring van de stalen. Voorts kan de FOD Volksgezondheid zich niet inmengen in de persoonlijke levenssfeer.

Met betrekking tot de officiële moedermelkbanken in de ziekenhuizen is het nuttig om in de ziekenhuizen met de betrokken gezondheidsmensen een werkgroep op te richten teneinde een op wetenschappelijke literatuur gebaseerde gids met goede praktijken uit te werken. In die werkgroep kunnen de huidige beschikbaarheid en eventuele behoefte aan specifieke apparatuur aan bod komen. Er is op dit ogenblik echter niet voorzien in een specifiek budget. Dat kan worden herzien op basis van de conclusies van de werkgroep.

Mevrouw Elke Sleurs (N-VA). - Ik ben het er niet helemaal mee eens dat moedermelk essentieel is voor premature baby's. Bij zeer kleine premature baby's weten de artsen nog niet goed hoeveel voeding er moet worden toegediend en tussen de neonatologen onderling bestaat discussie over het nut van een moedermelkbank.

Ik vind het anderzijds wel goed dat de minister ervoor waarschuwt dat het verdelen van moedermelk door moeders onder elkaar risico's inhoudt. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de werkgroep.