(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
De activiteiten van de Koninklijke Munt situeren zich vandaag op het vlak van circulaire munten, verzamelmunten, penningen en medailles, en andere wettelijk opgelegde diensten zoals de strijd tegen valsmunterij. Door de invoering van de euro heeft de Koninklijke Munt op een relatief korte periode een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe munten geproduceerd. Na de invoering van de euro is het productievolume sterk teruggevallen met als gevolg een overcapaciteit voor het slaan van munten op het vlak van machines, middelen en mensen. De Koninklijke Munt kampt dan ook met enkele problemen die de toekomst ervan in het gevaar kunnen brengen. Zo ontbreken bijvoorbeeld de goedgekeurde jaarrekeningen voor 2003, 2004 en 2005 en staat zelfs de huisvesting in vraag, gelet op het feit dat het pand op de lijst van de verkochte gebouwen van december 2006 voorkomt.
Wil de Koninklijke Munt in de toekomst terug een winstgevende organisatie worden, dan dienen er duidelijke keuzes gemaakt te worden. Hierbij kan men de Munt bijvoorbeeld omvormen tot een efficiënte organisatie die in staat is tegen een lagere kost circulaire munten voor België te produceren, en zijn wettelijke taken te volbrengen.
Men kan ook opteren voor investeringen in groeistimulerende activiteiten zoals bijvoorbeeld het actief bewerken van de markt van de circulaire munten voor andere landen. Indien de Munt er niet in slaagt duidelijke strategische keuzes te maken dreigt de rendabiliteit en de toekomst ervan op termijn onder sterke druk te komen.
1. Wat is de reden voor het ontbreken van de goedgekeurde jaarrekeningen in 2003, 2004 en 2005 ?
2. Welk zijn de plannen voor de huisvesting van de Koninklijke Munt van België ?
3. Dreigen de negatieve marktomstandigheden tot een verregaande herstructurering of afslanking in het personeelsbestand van de Munt ?
4. Wordt een samenwerking met andere Europese munthuizen overwogen, of welke plannen heeft de geachte minister om de toekomst van de Munt te vrijwaren ?
Antwoord : De Koninklijke Munt van België heeft zoals het geachte lid het meldt de grote hoeveelheden aan muntstukken nodig voor de vlotte invoering van de euro op 1 januari 2002 geslagen. De Munt heeft ook in 2002 en 2003 de maatregelen genomen om de Belgische muntstukken uit omloop te brengen. Wij kunnen ons verheugen dat deze twee grootschalige operaties zonder problemen zijn verlopen.
Zoals het geval is voor de meeste Europese munthuizen is sedertdien het productievolume sterk teruggevallen met als gevolg een overcapaciteit voor het slaan van munten en een onderbenuttiging van de interne infrastructuur. Daarboven heerst er eveneens een grotere concurrentie tussen de verschillende munthuizen. Negatieve marktomstandigheden hebben reeds geleid tot het verdwijnen van diverse producenten van muntplaatjes en tot een verregaande herstructurering bij sommige munthuizen.
Een van de meest acute problemen van de Munt is een gebrekkige boekhoudsituatie daar door diverse omstandigheden (langdurige afwezigheid wegens ziekte van de rekenplichtige, moeilijkheden en vertraging in de selectie van een opvolger, een verouderd boekhoudsysteem) de goedgekeurde jaarrekeningen vanaf het jaar 2003 ontbreken. Stappen werden recent gezet om dit te verhelpen, door het aanduiden van een nieuwe rekenplichtige dankzij het overbrengen van een ambtenaar van de Thesaurie en door het in gebruik nemen vanaf 1 januari 2007 van een nieuw geïntegreerd beheersysteem. Dat is nu operationeel en begint de verwachte resultaten op te leveren. De rekeningen van 2003 worden voor het ogenblik door de aangeduide revisor onderzocht en die van 2004 zijn ver gevorderd. Het inhalen van die achterstand in de boekhouding is een prioriteit.
In verband met zijn 2de, 3e en 4e vraag kan ik aan het geachte lid melden dat, bewust van deze ontwikkelingen, ik reeds een tijdje geleden gevraagd heb dat een analyse zou worden gemaakt van de toestand waarmee de Koninklijke Munt geconfronteerd wordt, van haar troeven evenals haar zwakheden. De Ministerraad heeft in de loop van 2006 beslist een externe financiële audit door een gespecialiseerde firma te laten uitvoeren. Gezegde audit had tot doel enerzijds de huidige toestand van de Koninklijke Munt van België te onderzoeken en de voorwaarden te bepalen, op basis van verschillende business plannen, hoe het zich op de internationale markt moet positioneren om in de toekomst winstgevend te zijn. Deze voorwaarden betreffen zowel de organisatie van de instelling als de uitgiftepolitiek en de types van producten.
Het auditverslag werd eind november door het beheercomité van de Munt besproken. Het beheercomité heeft beschouwd dat een van de voorgestelde scenario's, het efficiëntiescenario, op korte termijn de voorkeur diende te krijgen. De groei en het creëren van waarde blijven de einddoelstelling, in 2009 zal er een volledige evaluatie van de mogelijkheden om naar het groeiscenario over te gaan, worden uitgevoerd op basis van de reële resultaten die door de toepassing van het efficiëntiescenario zijn geboekt en op basis van de correct opgemaakte gegevens en boekhouding. Een nota in die zin werd opgesteld en zal eerstdaags het voorwerp zijn van grondige besprekingen tussen de betrokken strategische cellen.