3-205 | 3-205 |
De heer Jurgen Ceder (VL. BELANG). - Toen aan het licht kwam dat het ACV er niet voor terugschrikt om mensen die de lidmaatschapsbijdrage van de vakbond niet tijdig betalen, te bedreigen met het ontnemen van de werkloosheidsuitkeringen, reageerde de minister van Werk geschokt. Hij zei: `Dit is schandalig. Het vakbondslidgeld heeft niets te maken met de uitkering van werklozensteun. Dreigen met het stoppen van een dienstverlening waarvoor men door de overheid betaald wordt, kan totaal niet door de beugel. De vakbond is louter doorgeefluik'.
Als uitsluiting van werkloosheidsvergoedingen wegens het niet betalen van de lidmaatschapsbijdrage niet mag, wat dan met de uitsluiting van mensen die hun bijdrage correct betalen, maar door de vakbond worden geweerd wegens hun politieke mening? Met andere woorden, mogen vakbonden dreigen om de betaling van de werkloosheidsuitkeringen stop te zetten van mensen die kandidaat waren op een verkiezingslijst van het Vlaams Belang?
Mogen de vakbonden hun leden die werkloos zijn, vragen een verklaring te ondertekenen waarbij zij zich ertoe verbinden hun banden met bepaalde politieke partijen te verbreken, op straffe van de opzegging van het lidmaatschap en de stopzetting van de betaling van de werkloosheidsuitkeringen?
Wat vindt de minister van het systeem van de uitbetalingsinstellingen? Is hij bereid de logica te herstellen en de werkloosheidsuitkeringen voortaan door de staat en niet langer door de vakbond te doen uitbetalen?
Wat vindt de minister van de vreemde situatie dat men om een uitkering te krijgen waarop men recht heeft, lid moet worden en blijven van een uitbetalingsinstelling die daarvoor door de staat wordt vergoed? Is dat eigenlijk geen inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van vereniging, die inhoudt dat men niet mag worden verhinderd een vereniging op te richten, maar ook niet mag worden verplicht om van een vereniging lid te worden of te blijven?
De vakbond argumenteert dat de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen een valabel alternatief is. Meent de minister dat het aanbod en de openingsuren van de uitbetalingskantoren van de hulpkas toereikend zijn? Welke plannen heeft de minister om de dienstverlening van de hulpkas uit te breiden?
Hoe kan een werkloze die door een uitbetalingsinstelling aan de deur wordt gezet, hiertegen in beroep gaan? De vakbonden hebben altijd de mond vol van democratie, maar bestaat er bij de uitbetalingsinstellingen een democratische beroepsmogelijkheid? Bestaat er een externe beroepsmogelijkheid bij de overheid zelf?
De heer Peter Vanvelthoven, minister van Werk. - De werknemer die ervoor kiest lid te worden van een werknemersorganisatie, wordt geacht de spelregels te kennen en die ook te respecteren. De werknemersorganisaties leggen de spelregels vast en niet de overheid.
Het recht op werkloosheidsuitkeringen wordt vastgesteld door de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening, RVA. Om zijn recht op uitkeringen te laten vaststellen moet de werkloze via een uitbetalingsinstelling een dossier indienen bij de RVA. Ook de maandelijkse betaling van de uitkering moet hij via een uitbetalingsinstelling aanvragen. De werkloze kiest vrij zijn uitbetalingsinstelling. Hij heeft daarbij de keuze tussen de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen of een erkende uitbetalingsinstelling opgericht door een werknemersorganisatie.
De werkloze kan zijn keuze elke maand herroepen en een nieuwe uitbetalingsinstelling kiezen. Kiest hij voor een van de erkende uitbetalingsinstellingen van de werknemersorganisaties, dan impliceert dit dat hij de regels die in die organisatie gelden, ook aanvaardt. De totale dienstverlening van die uitbetaling heeft een prijs: de lidmaatschapsbijdrage. Die service omvat veel meer dan de samenstelling van het werkloosheidsdossier en de betaling van de werkloosheidsuitkeringen. Het is niet onlogisch dat de werknemersorganisatie waarvoor een werkloze gekozen heeft, haar lid maant zijn bijdrage te betalen.
De organisatie mag echter niet de indruk wekken dat het recht op werkloosheidsuitkeringen afhankelijk is van het betalen van die bijdrage.
De Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen vervult haar rol correct voor het samenstellen van werkloosheidsdossiers en het betalen van de uitkeringen waarvoor de RVA een machtiging tot betalen heeft gegeven. De opdracht van de Hulpkas reikt niet verder dan dat en ze ontvangt daarvoor de nodige middelen.
Het systeem waarbij werkloosheidsuitkeringen door uitbetalingsinstellingen worden betaald, is historisch gegroeid en heeft zijn pendant in de andere takken van de sociale zekerheid. Dit model heeft zijn degelijkheid bewezen en ik stel het dan ook niet ter discussie.
Tot slot herhaal ik dat het betalen van een werkloosheidsuitkering niet afhankelijk mag zijn van het betalen van een lidmaatschapsbijdrage.
De heer Jurgen Ceder (VL. BELANG). - Wie toetreedt tot een vereniging aanvaardt de voorwaarden die daaraan verbonden zijn, waaronder het betalen van de lidmaatschapsbijdrage. Dat is trouwens een van de elementaire voorwaarden van het merendeel van de verenigingen in ons land. In dit geval wordt het lidmaatschap van een vereniging automatisch gekoppeld aan de uitbetaling van werkloosheidsvergoedingen door een uitbetalingsinstelling die door die vereniging wordt beheerd. Dat die vereniging voor die dienstverlening een lidmaatschapsbijdrage vraagt, mag de minister dan ook niet schokken.
Ik geef toe dat de persoon in kwestie zich in theorie tot de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen had kunnen wenden, maar die functioneert niet goed en daarenboven houdt overschakelen altijd een zekere vertraging in.
Een private vereniging die aan openbare dienstverlening doet, is bovendien een anachronisme. Zo'n systeem bestaat alleen in Belgiė.
De heer Peter Vanvelthoven, minister van Werk. - Een vakbond heeft recht op de lidmaatschapsbijdrage die met het lid werd overeengekomen en mag het lid aanmanen tot het betalen ervan. Ik wens evenwel niet dat wordt gedreigd met het stopzetten van een uitkering die de RVA toekent.
Ik stel echter bij de heer Ceder een tegenstrijdigheid vast. Hij benadrukt dat de vakbonden een betere dienstverlening bieden dan de Hulpkas, maar pleit tegelijkertijd voor de afschaffing ervan.