3-121

3-121

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 30 JUNI 2005 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van mevrouw Fauzaya Talhaoui aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid over «de terugbetaling van het geneesmiddel Lyrica» (nr. 3-929)

De voorzitter. - Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven, antwoordt namens de heer Rudy Demotte, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Mevrouw Fauzaya Talhaoui (SP.A-SPIRIT). - Op 11 februari 2005 werd beslist om het vrij nieuwe geneesmiddel Lyrica niet terug te betalen, gelet op het beperktere budget dat de minister van Begroting ter beschikking stelde. Lyrica heeft inderdaad het nadeel dat het vrij duur is. Het kost 53 euro voor 56 × 75 mg, 100,07 euro voor 56 × 150 mg en 154,64 euro voor 56 × 300 mg. Iemand die lijdt aan diabetische polyneuropathie en daardoor veel pijn lijdt, gelijkend op elektrische ontladingen of messteken, betaalt 2,76 euro per capsule. Bij gebruik van drie capsules per dag, 30 dagen per maand, komt dat op 248,40 euro per maand. Soms wordt hierdoor twintig tot dertig percent van het totale huishoudelijke budget opgeslorpt. De patiënten kunnen moeilijk begrijpen dat ze deze behandeling niet meer kunnen krijgen om strikt budgettaire redenen. Zelf kunnen ze de financiële last niet dragen.

Neurontin is een alternatief. Het geneesmiddel Lyrica kalmeert de pijn van de meeste patiënten echter bijna volledig, wat van Neurontin niet kan worden gezegd. Bovendien zou Lyrica goedkoper zijn dan Neurontin.

In gecontroleerde klinische onderzoeken met patiënten die lijden aan neuropathische pijn veroorzaakt door gordelroos of diabetes, zag men al vanaf de eerste week een significante pijnverlichting. Bij 47% van de patiënten die met Lyrica werden behandeld, verminderde de pijn met de helft. Tevens wezen alle onderzoeken op een opmerkelijke verbetering van de slaap.

Er zijn verschillende indicaties voor dit geneesmiddel. Lyrica werd in België goedgekeurd voor de behandeling van epilepsie en neuropathische pijn. De werking van Lyrica bij fibromyalgie wordt momenteel nog onderzocht, maar volgens de eerste resultaten zou Lyrica de pijn bij fibromyalgie verzachten. Er bestaan goedkopere alternatieven voor zowel epilepsie als perifere neuropathische pijn, maar die zouden minder efficiënt zijn.

Op 22 mei jongstleden antwoordde de minister in de Kamer op een vraag van kamerlid Bellot over deze materie. Er blijven helaas nog onduidelijkheden.

Lyrica wordt in Nederland volledig vergoed, ook voor epilepsiepatiënten, als het door een specialist wordt voorgeschreven. Niettegenstaande de negatieve beslissing van februari jongstleden, circuleren in België nog berichten dat er bij perifere neuropathie toch nog een tegemoetkoming zou zijn. Is die informatie correct?

Als het waar is dat Neurontin duurder is dan Lyrica, zowel voor diabetes als voor neuropathische pijn, waarom gaf de minister van Begroting dan een negatief advies? Kan de minister dit bespreken met de minister van Begroting en met de bevoegde diensten?

Naar schatting lijdt ongeveer 3 percent van de Europese bevolking aan neuropathische of zenuwpijnen. In Nederland zijn er dat 200.000. In de Westerse landen zouden er 2,9 tot 6,2 epilepsiepatiënten per 1.000 inwoners zijn. Zijn er cijfers bekend voor België? Wat weet men over het gebruik en de verkoop van Neurontin en Lyrica?

Kent de minister andere efficiënte manieren om pregabaline of Lyrica tegen een aanvaardbare prijs ter beschikking te stellen van de patiënten?

(Voorzitter: mevrouw Anne-Marie Lizin.)

Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven. - Er loopt thans een tweede terugbetalingsprocedure bij de Commissie tegemoetkoming geneesmiddelen van het RIZIV. Bij een eerste terugbetalingsprocedure eerder dit jaar heeft de minister van Sociale Zaken negatief beslist omdat er geen akkoord was van de minister van Begroting. Mevrouw Talhaoui heeft zelf gewezen op de hoge kostprijs van het geneesmiddel.

Pijn, in het bijzonder neuropathische pijn, is een frequent voorkomend maatschappelijk en medisch probleem, waarvan weinig epidemiologische cijfers voorhanden zijn. De reden daarvan is dat neuropathische pijn verscheidene oorzaken kan hebben, zoals diabetes, gordelroos, alcoholisme, kanker of aids. Er bestaan geen Belgische prevalentiecijfers van neuropathische pijnen.

De Belgische Gezondheidsenquête 2001 van het Wetenschappelijk Instituut voor volksgezondheid te Elsene wijst uit dat de prevalentie van epilepsie 6% bedraagt. Dat stemt overeen met ongeveer 60.000 patiënten in heel België.

We beschikken niet over recente verkoopcijfers van Neurontin of Lyrica. Voor Neurontin worden de indicaties `neuropathische pijn van het type diabetische polyneuropathie en het type postherpetische pijn' pas sedert 1 november 2003 terugbetaald. De minister beschikt nog niet over de Farmanet-data van 2004, die moeten uitwijzen of Neurontin vooral voor epilepsie dan wel voor de vermelde neuropathieën werd voorgeschreven.

De minister heeft onlangs bovendien beslist tot vergoedbaarheid van generieken voor alle vergoede indicaties van Neurontin. Vanaf 1 juli 2005 zullen Neurontin en zijn generieken deel uitmaken van de referentieterugbetaling.

Al die recente veranderingen induceren marktverschuivingen. Marktcijfers, RIZIV-cijfers en goede interpretaties zullen nog even op zich laten wachten.

De CTG moet nog advies verstrekken over Lyrica. De informatie dienaangaande blijft tot het einde van de procedure vertrouwelijk.

Diabetische patiënten met hinderlijke neuropathische pijnen worden evenwel niet aan hun lot overgelaten. De molecule gabapentine - Neurontin en zijn generieken - worden op het ogenblik al vergoed.

Mevrouw Fauzaya Talhaoui (SP.A-SPIRIT). - Uit onderzoek in de ons omringende landen blijkt dat Lyrica het meest doeltreffende middel is ter bestrijding van zenuwpijnen. In die landen wordt het geneesmiddel terugbetaald. Ik hoop dat de minister na het afronden van de vertrouwelijke procedure een positieve beslissing zal nemen.

Ik dring erop aan dat de minister het wetenschappelijk onderzoek naar de prevalentie van neuropathische pijn aanmoedigt teneinde een beter inzicht te verwerven in een probleem waarmee een groot deel van de bevolking wordt geconfronteerd.