Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 2-68

ZITTING 2002-2003

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand (Overheidsbedrijven enParticipaties)

Vraag nr. 2386 van de heer Ceder d.d. 10 september 2002 (N.) :
Gebouw RAC « 't Saske » te Dendermonde. ­ Brandveiligheid.

In het gebouw RAC « 't Saske » in de Sint-Rochusstraat te Dendermonde verwijzen een aantal symbolen en pijlen naar twee nooduitgangen die in geval van brand dienen genomen te worden.

Tegelijk echter hangt er telkens volgende boodschap bij : « Deze nooduitgangen zijn door de Dendermondse brandweer afgekeurd. Gelieve in geval van nood enkel te gebruiken op eigen risico. » Deze situatie duurt na al geruime tijd.

1. Is het gebouw in orde met de voorschriften inzake brandveiligheid ?

2. Waarom wordt aan deze situatie niets gedaan ?

3. Wie is op dit ogenblik aansprakelijk voor menselijke schade bij brand indien deze te wijten is aan gebrekkige nooduitgangen ?

Antwoord : Naar aanleiding van zijn vraag kan ik het geachte lid het volgend antwoord verstrekken.

1. Het gebouw dateert van 1985 en werd in overleg met de brandweer van Dendermonde ontworpen en gerealiseerd.

De Regie der Gebouwen was op datum van uw vraag niet in het bezit van enig recent verslag inzake brandvoorkoming vanwege de brandweer, waaruit zou blijken dat het RAC « 't Saske » brandonveilig is en/of de nooduitgangen werden afgekeurd.

De bestaande toestand werd inmiddels ter plaatse bekeken. Bij die gelegenheid werd het brandweerverslag van 26 januari 2002 ter plaatse geraadpleegd.

De tekortkomingen op het vlak van brandpreventie die uit dit brandweerrapport blijken, houden hoofdzakelijk verband met de toestand van de negen noodladders die de onderlinge platte daken verbinden. De brandweer vraagt dan ook in haar verslag om zes van de negen buitenbrandladders aan te passen. De drie ladders op de 4e verdieping en op het technisch verdiep, worden niet als noodtrap aangewend, voldoen en hoeven niet te worden aangepast.

2. Na kennisname van het brandweerverslag werd door de Regie der Gebouwen onmiddellijk opdracht gegeven aan een aannemer om de twee buitenbrandladders tussen het dak boven het gelijkvloers en het evacuatieniveau bij voorrang aan te passen.

Voor het aanpassen van de vier resterende buitenbrandladders wordt een aanbestedingsprocedure gestart en dient vooraf het noodzakelijke krediet te worden vastgelegd. Ook deze buitenbrandladders zullen zo spoedig mogelijk worden aangepast volgens het brandweerverslag.

3. Het bepalen van de aansprakelijkheid in geval van brand is een taak van de gerechtelijke diensten en onder meer afhankelijk van de oorzaak van de brand.

De Staat is hoe dan ook zijn eigen verzekeraar.